Într-un drept la replică trimis redacţiei noastre, prof. univ. dr. Ilie Van, preşedintele UCPR, a contestat declaraţiile Lianei Conţiu, nutriţionist-dietetician, prezentate în acest articol. Preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România spune că producătorii contestă vehement aceste afirmaţii şi sunt sprijiniţi de către programul de control pentru reziduuri, aprobat anual de către Comisia Uniunii Europene. În niciun an, conform datelor ANSVS, nu au fost găsite probe neconforme din punct de vedere al substanțelor cu acțiune hormonală sau tireostatică, precizează oficialul UCPR.
„Materialul prezentat nu are susținere științifică, ci doar simple presupuneri ale nutriționistului Liana Conțiu. Mai mult decât atât, nutriționistul citat în articol, face recomandări de cumpărare, ceea ce poate fi considerată publicitate înșelătoare și comparativă, conform Legii 158/2008.
Producătorii avicoli contestă vehement aceste afirmații, iar în sprijinul lor este programul de control pentru reziduuri, aprobat anual de către Comisia Uniunii Europene şi care în aplicare implică costuri foarte ridicate pentru producători.
Stabilirea numărului de probe pentru control, se aprobă de către Comisia Europeană în funcție de numărul de păsări din țară. În România anual se efectuează cca 7500 – 8000 de analize pentru depistarea reziduurilor (pesticide, antibiotice, substanțe farmacologic active, contaminanți și micotoxine) în carnea de pasăre, din care pentru depistarea substanțelor cu acțiune hormonală sau tireostatică se efectuează anual cca 650 de analize. Menționăm că în nici un an, conform datelor ANSVS, nu au fost găsite probe neconforme din punct de vedere al substanțelor cu acțiune hormonală sau tireostatică..
Metodele de analiză şi control utilizate în laboratoarele de stat sunt cele recomandate şi verificate anual de către Comisia Europeană.
Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat, de către reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranța Alimentelor, fără ca producătorii să fie informați.
Pe lângă Programul de Control Oficial realizat de ANSVSA în baza Planului Național de Control Reziduuri, fermierii sunt obligați să facă permanent supraveghere prin programe de autocontrol.
Programul de control are la bază legislaţia europeană în domeniu, astfel:
- Pentru interzicerea utilizării hormonilor în creşterea păsărilor operează Directiva 96/22, transpusă în legislaţia noastră prin Ordinul ANSVSA 199/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
- Pentru interzicerea folosirii antibioticelor în hrana păsărilor, operează Regulamentul 1831/2003.
- Pentru depistarea reziduurilor de antibiotice în carne, operează Ordinul ANSVSA 195/2007.
- Pentru depistarea substanţelor farmacologic active, operează Regulamentul 37/2010.
- Pentru depistarea pesticidelor în carne, operează Regulamentul 396/2007.
- Pentru depistarea diferiţilor contaminanţi şi micotoxinelor în carne, operează Regulamentul 1881/2006.
Menționăm că toți producătorii de carne de pasăre şi ouă pentru consum din România respectă cu strictețe legislația în vigoare, fiind monitorizați permanent de ANSVSA. De asemenea, genetica folosită în fermele industriale este comună tuturor fermelor din lume, tehnologiile de creștere sunt cele legiferate de reglementările europene, compoziția și calitatea furajului administrat păsărilor este științific determinată și respectă cerințele nutriționale ale păsărilor la nivel european și mondial.
Apariția periodică în media a unor campanii de denigrare a produselor avicole, aduce grave prejudicii producătorilor autohtoni, dar şi consumatorilor care sunt îndepărtați de produsele de foarte bună calitate şi la prețuri rezonabile aflate pe piața noastră.
În conformitate cu legislația națională și a UE, informațiile furnizate către consumatori în mod voluntar trebuie să respecte următoarele cerințe:
- nu induc în eroare consumatorul;
- nu sunt ambigue sau nu derutează consumatorul;
- după caz, se bazează pe date științifice relevante.
Articolul mai sus menționat, nu respectă nici una din aceste cerințe, dimpotrivă se încadrează în prevederile Legii 158/2008 „publicitate înșelătoare și comparativă”. Conform acestei Legi, publicitatea înșelătoare și comparativă induce în eroare persoanele cărora se adresează și aduce prejudicii producătorilor avicoli.
O temă eminamente științifică, atât în ceea ce privește sănătatea publică cât și creșterea și hrănirea păsărilor de carne, a fost tratată în câteva fraze fără a se aduce nici un argument științific în sprijinul afirmațiilor susținute și transmise publicului.
Vă rugăm, Doamnă Redactor Șef, să considerați acest material ca drept la replică, pentru informarea corectă a consumatorilor.”