Unul dintre cele mai guostoase preparate și totodată sărac în calorii este puiul la cuptor. Totodată, prepararea puiului la cuptor este una foarte simplă pentru o cină delicioasă în familie.
Se ia un pui întreg și se unge cu unt, apoi cu ierburi aromate, sare, piper, paprika, ulei de măsline, dar și pudră de usturoi. Acesta trebuie să aibă lângă legume, precum ceapă, cartofi sau morcovi, pentru a-i îmbunătăți gustul. De menționat este faptul că puiul trebuie copt la o temperatură mică, iar de abia la final, în ultimele 10 minute se crește temperatura pentru o crustă crocantă și aurie.
Puiul înăbușit este pentru cei care își doresc doar câte bucăți de carne mult mai fragede. Se folosec pulpe superioare de pui alături de legume și sos, preparate la foc mic.
Un alt mod de a prepara puiul este fierberea acestuia, în supe sau în ciorbe. Această metodă este una mult mai săracă în grăsimi, iar final puiul este suculent, dar și umed.
Puiul prăjit este unul dintre cele mai consumate preparate. Secretul unui gust și a unei texturi perfecte îl reprezintă însă menținerea temperaturii uleiului între 162 și 204 grade Celsius, scrie libertatea.ro.
Cum se prepară corect puiul în tigaie
Multă lume preferă însă puiul la grătar în loc de cel prăjit. De obicei acesta se prepară dintr-o pasăre mică, fie jumătate, fie întreagă. Trebuie menționat faptul că aplatizarea puiului îl ajută să se gătească mai repede, ceea ce este important având în vedere că gătirea la grătar implică o căldură foarte mare.
Un alt mod de preparare al puiului este prăjirea acestuia în tigaie. Spre deosebire de puiul prăjit într-o cantitate mare de ulei, în aceast caz se pun doar câțiva stropi de ulei, astfel încât puiul să fie rumenit. La final, el se finisează la cuptor, sau prin fierbere la un foc mic. Acest lucru permite ca aromele să se dezvolte, asigurându-se în același timp că puiul este complet gătit.
Pentru un preparat reușit, sursa citată recomandă ca utilizarea bucăților de piept de pui dezosate, care sunt excelente pentru această metodă.
Alte persoane preferă să consume pui afumat. Este o tactică mai dificilă, care nu este pentru oricine, însă rezultatul va fi un preparat aromat. Se poate folosi afumătoarea, sau grătarul amenajat ca afumătoare. Puiul se acoperă cu un condiment aromat și apoi se lasă să se gătească încet la foc mic. La final se obține o carne umedă cu un gust bogat, dar și cu un exterior crocant.