Carnea de pui a fost atent analizată de autoritățile din România. Inspectorii au prelevat un număr total de 2.721 de probe din sectorul avicol. Din toate acestea, a fost găsită o singură probă neconformă.
A fost realizat un nou raport privind carnea de pui, în cadrul Programului european de control. Astfel, inspectorii au prelevat, în 2022, un număr total de 2.721 de probe din sectorul avicol, a cărui producție a însumat 522.205 tone de carne de pasăre.
A fost găsită o singură probă neconformă în carnea de pui
Din toate acestea, a fost găsită o singură probă neconformă. Acțiunile au avut loc în mai multe țări din UE, iar datele analizate au fost transmise Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA).
Ulterior, autoritatea le-a centralizat și a întocmit un raport sintetic publicat recent pe site-ul său.
În proba neconformă din România au fost detectate reziduuri ale unui produs antibiotic numit „Sum of enrofloxacin and ciprofloxacin”.
Mai multe informații despre acest produs pot fi găsite în ghidul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) actualizat în 2020.
Enrofloxacin-ul este menționat la categoria B („RESTRICT”), DE RESTRICȚIONAT. Acest lucru presupune utilizarea medicamentului veterinar cu anumite restricții privind aplicarea și dozajul.
Proba în cauză ar fi putut conține reziduuri de antibiotice peste nivelul maxim admis. Proporția este de 100 ml/100 mg, soluție orală, 10 mg enrofloxacină per kg greutate corporală.
Rezultatele arată că în țara noastră nu a fost raportată nicio probă neconformă privind eventuale reziduuri de substanțe hormonale în carnea de pasăre.
Este important să recunoaștem carnea proaspătă de pui
În unele cazuri, produsele disponibile în magazine nu corespund întotdeauna așteptărilor noastre. Carnea de pui este extrem de populară în România, fiind disponibilă în majoritatea magazinelor din țară și fiind accesibilă ca preț.
Este o opțiune sănătoasă, recomandată în diete, iar mulți o preferă în locul cărnii de porc sau de vită. Cu toate acestea, este esențial să știm ce achiziționăm. Deși este ușor de găsit, carnea poate să fie afectată în unele cazuri.
Dacă produsul a trecut de verificarea inițială, este important să mergem mai departe în procesul de verificare. Putem determina dacă carnea de pui este proaspătă în primul rând observând culoarea. Odată ce microbii încep să afecteze carnea sau din cauza expunerii la temperaturi inadecvate, aceasta își va schimba culoarea.
În mod normal, carnea proaspătă ar trebui să aibă o nuanță roz pal. Dacă observăm o nuanță de violet sau gri, înseamnă că produsul nu este proaspăt și, prin urmare, nu ar trebui să îl achiziționăm sau să îl consumăm.
De asemenea, textura ne poate ajuta să identificăm carnea de pui proaspătă. Un pui crud proaspăt ar trebui să aibă o consistență fermă. Nu ar trebui să fie lipicios sau moale la atingere.