Această descoperire are implicații majore pentru tratarea cancerului
Carnea roșie. Această descoperire are implicații majore pentru tratarea cancerului, sugerând că TVA ar putea fi valorificată ca un potențial supliment nutrițional pentru a spori terapiile clinice existente, scrie Thebrighterside.
Dr. Jing Chen, profesor de Medicină la Universitatea din Chicago, unul dintre autorii principali ai studiului, a subliniat importanța acestei cercetări, afirmând:
„Există multe studii care încearcă să descifreze legătura dintre dietă și sănătatea umană, dar sunt dificil de înțeles mecanismele care stau la baza acestei legături. Dacă ne concentrăm doar pe nutrienții și metaboliții derivați din alimente, începem să vedem cum influențează fiziologia și patologia.”
Rolul TVA în creșterea imunității anti-tumorale a reieșit dintr-o investigație efectuată de laboratorul doctorului Chen. Cercetătorii au identificat că acidul trans-vaccenic (TVA), un tip de acid gras din carnea de vită, miel și produse lactate, sporește abilitatea celulelor imune de a lupta împotriva tumorilor.
Pacienții cu niveluri crescute de TVA în sânge au avut un răspuns mai bun la tratament
Studiul a relevat că pacienții cu niveluri crescute de TVA în sânge au avut un răspuns mai bun la tratamentul prin imunoterapie. S-a indicat astfel că acest acid ar putea acționa ca un supliment nutrițional complementar tratamentelor clinice pentru cancer.
Cu toate acestea, spune Chen, este crucial de amintit că implicațiile studiului nu susțin o dietă bogată în carne roșie și lactate, care sunt asociate cu efecte adverse asupra sănătății când sunt consumate în exces.
TVA ar putea fi administrat ca supliment alimentar pentru a îmbunătăți activitatea celulelor T
Dr. Chen subliniază necesitatea consumului de nutrienți, și mai puțin pe sursa de hrană în sine. El sugerează că TVA ar putea fi administrat ca supliment alimentar pentru a îmbunătăți activitatea celulelor T și ar putea exista și alți nutrienți cu efecte similare.
„Există date timpurii care arată că alți acizi grași din plante semnalează printr-un receptor similar, așa că există o mare posibilitate ca nutrienții din plante să poată face același lucru prin activarea căii CREB”, a declarat dr. Chen.
„După milioane de ani de evoluție, există doar câteva sute de metaboliți derivați din alimente care ajung să circule în sânge, deci asta înseamnă că ar putea avea o oarecare importanță în biologia noastră”, a remarcat dr. Chen.
„Faptul că un singur nutrient, precum TVA are un mecanism foarte țintit pe un tip de celule imunitare țintite, cu un răspuns fiziologic foarte bun la nivelul întregului organism, mi se pare uimitor”, a adăugat el.
Deși cercetarea este în faze incipiente, reprezintă un pas semnificativ înainte în înțelegerea interacțiunii complicate dintre dietă, nutrienți și sistemul imunitar.
În paralel, o nouă cercetare arată că o dietă bogată în carne roșie crește riscul de boli cardiovasculare. Bazându-se pe cercetări anterioare, care au indicat un produs secundar metabolic, cunoscut ca TMAO (trimetilamina n-oxid), format când bacteriile intestinale digeră carnea roșie și alte produse de origine animală, noul studiu identifică mecanismul genetic și procesul biochimic prin care bacteriile intestinale convertesc secvențial alimentele.
Studiile anterioare au asociat nivelul ridicat de TMAO din sânge cu riscul ridicat de formare a cheagurilor de sânge, atac de cord și accident vascular cerebral.