Atunci când stabilim dacă carnea roșie este sănătoasă sau nu, este important să știm exact despre ce tip de carne vorbim. Dieteticianul Patricia Kolesa spune că, în general, carnea roșie se referă la carnea de vită, vițel, porc și miel.
„Deși este controversată, carnea roșie poate fi încorporată ca parte a unei diete echilibrate”, spune ea.
Carnea roșie are anumiți nutrienți benefici, cum ar fi proteinele, fierul și zincul. De asemenea, carnea roșie este una dintre cele mai bune surse de fier hem, forma de fier foarte biodisponibilă și ușor absorbită de organism.
Adevărul despre carnea roșie. Cât de nocivă este pentru sănătate
Cu toate aceste, ea recomandă limitarea consumului de carne roșie, de două ori pe săptămână.
5 moduri în care consumul de carne roșie poate afecta organismul
1. S-ar putea să te simți plin de energie
O porție de dimensiunea unui pachet de cărți oferă aproximativ 30 de grame de proteine, ceea ce o face o opțiune eficientă pentru satisfacerea nevoilor zilnice de proteine și pentru a sprijini recuperarea musculară după exerciții, fără a afecta nivelul zahărului din sânge.
Pe termen scurt, obținerea mai multor proteine vă poate face să vă simțiți plini de energie și veți experimenta mai puține vârfuri și scăderi ale nivelurilor de energie, deoarece carnea roșie nu crește glicemia.
2. Digestia se poate agrava
Carnea roșie poate duce la probleme gastro-intestinale, contribuind la balonare, diaree sau constipație. Cantitatea mare de grăsimi saturate din carnea roșie poate îngreuna digestia.
De asemenea, carnea roșie nu are fibrele găsite în proteinele pe bază de plante,cheia pentru o digestie optimă.
3. Este posibil să vă îngrășați
Dacă unul dintre obiectivele de sănătate este să slăbești, consumul de carne roșie îl va face mai greu de realizat.
”Porții mai mari de carne procesată sau grasă pot fi asociate cu creșterea în greutate”, spune Kolesa.
În plus, carnea roșie are mai multe calorii decât sursele de proteine pe bază de plante, făcând dificilă menținerea unui deficit de calorii.
4. Crește riscul bolilor de inimă
Acest tip de carne poate crește riscul de boli de inimă. Kolesa explică că acest lucru se datorează faptului că un conținut mare de grăsimi din carnea roșie este asociat cu creșterea colesterolului și a tensiunii arteriale.
Acest lucru pune un stres suplimentar asupra sistemului cardiovascular și, în timp, poate duce la boli de inimă.
5. Poate crește riscul de cancer
Cancerul colorectal este a doua cauză principală de deces prin cancer.
„Compuși precum nitriții și produsele secundare de gătit, cum ar fi HCA și HAP, care se găsesc în carnea roșie, sunt asociați cu un risc crescut de cancer colorectal”, spune Kolesa.
Deși nu este recomandat să mănânci carne roșie mai mult de două ori pe săptămână, este bine să o mănânci cu moderație, pentru că este bogată în proteine și fier. Dacă doriți să reduceți cantitatea de carne roșie, ea recomandă să o înlocuiți cu pește gras (cum ar fi somon, macrou, sardine, hamsii și hering).