Adevărul despre carnea tocată! Toți românii trebuie să știe asta imediat

carne carnea tocata

SURSA FOTO: Dreamstime

Adevărul despre carnea tocată! Toți românii trebuie să știe asta imediat. Carnea tocată este un aliment versatil. Indiferent dacă alegeți carne tocată de pui, curcan, porc sau vită, o puteți folosi când preparați hamburgeri, chifteluțe, musaca sau nenumărate alte feluri de mâncare.

De obicei, este mai accesibilă ca preț și relativ ușor de gătit. Cu toate acestea, deoarece procesul de tocare a cărnii înseamnă o expunere mai mare la aer, există un risc uriaș de contaminare cu organisme multirezistente.

Știați cum se face, de fapt, carnea tocată? Explicațiile vin de la Mashed.com.

Carnea tocată este folosită în mod obișnuit la burgeri, chiftele, cârnați, la tacos, lasagna și chiar în plăcinte. Reprezintă aproximativ 62% din toată carnea tocată vândută în Statele Unite.

Nu orice bucată de carne este potrivită pentru tocat

Principalul lucru pe care ar trebui să-l știți când vine vorba de carnea tocată este că fabricarea ei se face printr-un proces industrial în care se folosesc diferite bucăți sau resturi de carne. Cu toate acestea, nu orice bucată de carne este potrivită pentru a fi tocată.

Cu cât raportul grăsime-mușchi este mai bun (aproximativ 80% până la 20% grăsime), cu atât va fi mai bun pentru tocare. Acesta este motivul pentru care un filet mignon nu va face un hamburger să aibă gustul dorit: pentru că nu există suficient conținut de grăsime.

Din ce se face, de fapt, carnea tocată

De obicei, această carne tocată pe care o achiziționați este făcută din bucăți de carne secundare. Acest lucru se datorează faptului că bucățile primare, cum ar fi pieptul de pui și mușchiulețul de porc ar avea nevoie de mai multă prelucrare, așa că sunt vândute la prețuri mai mari.

În magazin, un pachet etichetat cu ”carne de pui tocată” provine din bucățile de carne deschise la culoare. O parte din piele și din grăsime sunt incluse în amestec pentru a obține raportul de grăsime dorit. Pe de altă parte, carnea tocată de porc se face de obicei din bucățile de grăsime, amestecate cu fleică sau alte resturi.

Deficiențe grave în modul în care este produsă carne

Constatările organizației  Consumer Reports din SUA evidențiază deficiențe grave în modul în care este produsă carnea tocată și lacune uriașe în modul în care guvernul asigură siguranța cărnii.

„În acest moment, prevenirea bolilor cauzate de carnea contaminată cade mai mult pe umerii consumatorilor, nu pe industrie sau autoritățile de reglementare”, spune Rogers.

De ce carnea tocată poate fi mai periculoasă

Există mai multe motive pentru care carnea tocată ne poate îmbolnăvi, mai mult decât bucata de carne netocată. Totul începe din unitatea de procesare, unde carnea provenind de la mai multe animale este tocată.

„Dacă acea carne care provine de la un singur animal este contaminată cu bacterii, cum ar fi E. coli sau salmonella, poate ajunge foarte ușor în multe kilograme de carne tocată”, spune Rogers.

În plus, când o friptură sau un piept de pui sunt contaminate, bacteriile ajung, de obicei, la suprafață, unde pot fi ucise cu ușurință când sunt gătite. Dar în carnea tocată bacteriile se amestecă peste tot.

Un singur burger mediu sau o chifteluță de pui care nu au fost bine gătite pot expune oamenii riscului de a se îmbolnăvi grav. În plus, există mai multe șanse ca bacteriile să se răspândească de pe mâini și să atingă suprafețele altor alimente, spune el.

85% dintre infecțiile urinare sunt cauzate de E.coli

Bacteria E. coli din carne ar putea să provoace sute de mii de infecții ale tractului urinar în Statele Unite, arată un studiu publicat de Universitatea George Washington. 85 la sută dintre infecțiile urinare sunt cauzate de E.coli, iar 8% dintre aceste infecții sunt cauzate de carne, potrivit cercetării.

Studiul a analizat 1.188 de mostre de E. coli de la oameni și 1.923 de mostre din carne, inclusiv pui, curcan și porc, în Flagstaff, Arizona, și a estimat, pentru prima dată, că tulpinile de E.coli pot cauza până la 640.000 de UTI în fiecare an.

Infecțiile urinare duc cel mai frecvent la infecții ale vezicii urinare, care se recunosc prin durere sau o senzație de arsură în timpul urinării, urinare frecventă, apariția sângelui în urină sau crampe în zona inghinală sau a abdomenului inferior, spune Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.