Conform Healthline, modificări de culoare, textură și miros, împreună cu data de expirare de pe pachet, pot oferi cele mai bune indicii.

Carnea de vită tocată este folosită în mod obișnuit la burgeri, chiftele și cârnați, la tacos, lasagna și chiar în plăcinte. Reprezintă aproximativ 62% din toată carnea de vită vândută în Statele Unite.

Cu toate acestea, deoarece procesul de tocare a cărnii înseamnă o expunere mai mare la aer, există un risc  uriaș de contaminare cu organisme multirezistente. Alterarea și bacteriile patogene pot duce la alterarea cărnii tocate de vită. În general, bacteriile de alterare nu sunt dăunătoare, dar fac ca alimentele să își piardă calitatea și să aibă un miros și un gust neplăcut.

Bacteriile patogene sunt foarte periculoase

Pe de altă parte, bacteriile patogene sunt foarte periculoase, deoarece pot duce la intoxicații alimentare. În plus, deteriorarea face ca acestea să fie mai prezente în alimente. Prin urmare, chiar dacă bacteriile de alterare nu ne vor îmbolnăvi, carnea tocată veche ar trebui aruncată pentru a evita ingerarea de microorganisme care cauzează boli grave.

Există patru modalități de a spune dacă carnea tocată de vită s-a stricat.

Verificați culoarea

Carnea tocată își poate schimba culoarea din cauza mai multor factori – temperatură, lumină, creșterea microbiană și expunerea la oxigen. Carnea de vită proaspătă ar trebui să fie roșie, datorită nivelului său de oximioglobină – un pigment format atunci când o proteină numită mioglobină reacționează cu oxigenul.

Interiorul cărnii tocate crude poate fi maro cenușiu din cauza lipsei expunerii la oxigen. Acest lucru nu indică alterare. Cu toate acestea, ar trebui să o aruncați dacă a devenit maronie sau gri la exterior, deoarece asta indică faptul că începe să putrezească.

În plus, mucegaiul poate strica carnea de vită, așa că ar trebui să aruncați resturile dacă observați pete neclare albastre, gri sau verzui. Carnea de vită crudă trebuie să fie roșu aprins la exterior și maro la interior. Dacă suprafața sa a devenit complet maronie sau gri înseamnă că s-a stricat și ar trebui aruncată.

Verificați bine textura

O altă modalitate de a verifica carnea de vită este prin atingere. Carnea de vită proaspătă ar trebui să aibă o consistență relativ fermă. O textură lipicioasă, fie când este gătită, fie crudă, poate indica prezența bacteriilor de alterare. Ar trebui să-o aruncați imediat.

Pentru a evita răspândirea bacteriilor de la o suprafață la alta, spălați-vă bine mâinile după ce atingeți carnea crudă. Dacă carnea tocată are o textură lipicioasă, fie crudă, fie gătită, cel mai probabil s-a stricat.

Faceți un test de miros

Acest test este, probabil, cel mai simplu și mai rapid mod de a vedea dacă s-a stricat. Deși mirosul de carne de vită proaspătă este abia perceptibil, carnea râncedă va avea un miros de acidulat și putred.

Mirosul se schimbă ca urmare a creșterii bacteriilor de alterare, cum ar fi Lactobacillus spp. și Pseudomonas spp., care pot afecta aroma cărnii.

Verificați data de expirare

Datele de expirare sunt instrucțiuni suplimentare pentru a ști dacă carnea de vită tocată mai este bună. Data de expirare îi spune comerciantului cât timp poate fi afișat un produs pentru vânzare. Carnea de vită tocată poate fi refrigerată și consumată în siguranță până la două zile după această dată.

Nu ar trebui să mâncați carne de vită tocată după data de expirare, decât dacă a fost congelată, caz în care poate dura până la 4 luni.