Cât de sănătoși sunt cartofii?
Studiul a arătat că fiecare 100 de grame suplimentare de cartofi, consumate zilnic, a fost asociată cu un risc de deces cu 4% mai mic.
Când vine vorba de sănătate și longevitate, experții spun că este mai bine să vă concentrați asupra modelelor alimentare generale. Cartoful vă poate ajuta să trăiți o viață mai lungă.
Risc redus de deces prematur
Potrivit unei noi cercetări publicate în Journal of Nutrition, includerea unei cantități mai mari de cartofi în dietă ar putea fi legată de un risc redus de deces prematur, dar dacă îi prepari într-un anumit mod se pot obține cele mai bune beneficii pentru sănătate.
Cartofii prăjiți, copți, fripți sau piure sunt un aliment incredibil de versatili. În plus, cartofii pot fi o parte nutritivă a dietei. Sunt o sursă naturală de nutrienți importanți, inclusiv potasiu, fibre alimentare, vitamina C și alți compuși bioactivi, cum ar fi acizii fenolici.
Cartofii conțin amidon rezistent, care acționează ca fibre
„În plus, cartofii conțin amidon rezistent, care acționează ca fibre în organism. Amidonul rezistent este produs atunci când cartofii sunt gătiți, răciți, apoi reîncălziți”, a declarat medicul dietetician Lisa Andrews.
Există și alte alimente care promovează longevitatea, dar nu este clar dacă cartofii ar trebui recomandați în mod proactiv persoanelor care vor să trăiască mai mult.
De exemplu, unele cercetări privind consumul de cartofi sunt contradictorii. Anumite studii au arătat un risc mai scăzut de mortalitate din cauza unor boli cardiovasculare în rândul persoanelor care mănâncă mai mulți cartofi.
Cu toate acestea, alte date nu au arătat o asociere clară între frecvența consumului de cartofi și mortalitatea din cauza unor boli cardiovasculare.
Date nutriționale ale cartofilor
Un cartof mic are:
- 135 de calorii
- 3 grame proteine
- 0 grame grăsime
- 30 grame carbohidrați
- 4 grame fibre (11% valoarea zilnică (DV))
- 34 miligrame vitamina C (37% DV)
- 722 miligrame potasiu (15% DV)
Cartofii ajută o viață mai lungă?
Arnesen și colegii săi au colectat date despre 77.297 de adulți din trei orașe norvegiene. Ei au adunat informații despre aportul alimentar al participanților pentru a determina câți cartofi – în principal cartofi fierți – a consumat fiecare persoană, în fiecare săptămână.
Cercetătorii au examinat, de asemenea, riscul participanților de a muri din toate cauzele, boli cardiovasculare, boli cardiace ischemice și atac de cord. Perioada de urmărire a durat în medie 33,5 ani.
Un risc cu 12% mai mic de deces, din toate cauzele
Cercetătorii au vrut să afle dacă există o legătură între consumul cartofilor și riscul de mortalitate. Rezultatele au arătat că participanții care consumau cel puțin 14 cartofi pe săptămână au avut un risc cu 12% mai mic de deces, din toate cauzele, comparativ cu persoanele care consumau șase sau mai puțini cartofi pe săptămână.
Persoanele care consumau cel puțin 14 cartofi pe săptămână au avut, de asemenea, un risc mai mic de a muri de moarte prematură din cauza bolilor cardiovasculare, a bolii cardiace ischemice și a infarctului.
Studiul a arătat că fiecare 100 de grame suplimentare de cartofi consumate zilnic a fost asociată cu un risc de deces cu 4% mai mic.