Medicul Mihail Pautov a explicat care este pericolul din spatele consumului de cartofi prăjiți. Potrivit specialistului, cei care consumă în mod regulat cartofi prăjiți au un risc mult mai mare de a dezvolta anxietate și depresie.

Consumul de cartofi prăjiți poate duce la depresie

„Consumul de cartofi prăjiți poate duce la anxietate și depresie, cel puțin așa reiese dintr-un studiu foarte bine realizat pe +140.000 de adulți. Expunerea cronică la prăjeală a crescut cu 12% rată de anxietate și 7% rata de depresie; acrilamidă, un compus toxic rezultat din prăjit a scăzut permeabilitatea barierei hematoencefalice  și a dus la neuroinflamare.

Imaginează-ți că la fiecare masă cu cartofi prăjiți ți s-ar inflama gâtul, ca la o răceală. Probabil că ai consuma mai rar, însă atunci când se inflamează creierul – nu o simți, pentru că nu ai terminații nervoase senzoriale în creier. Dar o poți resimți în anxietate și depresie – simptome clare ale unui creier inflamat. Și eu consum cartofi prăjiți, o dată pe lună, când mai fur 1-2 din alte farfurii.”, a spus medicul Mihail Pautov.

Cafeaua, un remediu cunoscut împotriva depresiei

Dacă o porție de cartofi prăjiți nu este bună pentru sănătatea noastră, la polul opus să află cafeaua, care ne poate face foarte mult bine. Potrivit medicului, consumul regulat de cafea poate ajuta la prevenirea depresiei.

„Mai multă cafea = Mai puțină depresie. Cel puțin așa spune un studiu publicat în 2011 în JAMA – făcut de niște băieți de la Harvard. Aceștia au analizat 54.000 de femei pe o perioadă de 24 de ani.

S-a constantat o rată mai mică a depresiei la cele carea beau o cafea, mai mică la 2-3 cafele și cea mai mică rată a depresiei la cele care au băut patru cafele pe zi. Rezumatul lucrării sugerează că riscul depresiei scade odată cu creșterea consumului de cafea cofeinizata în rândul femeilor.

Dacă ai depresie, adresează-te medicului. În studiul de față, cafeaua este asociată cu risc mai mic de depresie și poate fi folosită ca și prevenție; sau, mai bine spus, cei care beau deja cafea se pot bucura și de acest beneficiu ca de un veritabil placebo funcțional.”, a mai explicat medicul Mihail Pautov.