Cui nu-i plac cartofii prăjiți? Pufoși în interior și crocanți la exterior, condimentați sau plin de cașcaval topit, telemea de vacă sau ketchup și maioneză. Dacă vrei să mănânci cartofi prăjiți, trebuie să știi neapărat cât de rău îngrașă o porție.
Sezonul estival se apropie, costumele de baie au ajuns deja în mall-uri, iar tu vrei să arăți impecabil la piscină, dar și să mănânci cartofi prăjiți.
Cât de rău îngrașă cartofii prăjiți?
Află că o porție de cartofi prăjiți de 200 de grame conține 638 de calorii! Fără să adăugăm pâinea, friptura sau sucul pe care le mâncăm împreună cu ei.
Aceeași cantitate de cartofi prăjiți are: 12 grame de proteine, 51 grame de lipide, 114 grame de carbohidrați și 12 grame de fibre.
Reamintim că femeile sedentare ar trebui să consume doar 1.800 de calorii pe zi. Așa că o porție de cartofi prăjiți de 200 de grame reprezintă deja jumătate din aportul zilnic de calorii. Bărbații sedentari trebuie să consume zilnic doar 2.400 de calorii.
Dacă totuși vrei să mănânci cartofi prăjiți și să te bucuri de gustul lor aromat, noi ți-am pregătit câteva regulie simple pentru o porție senzațională de cartofi prăjiți. Spor la gătit!
Secretul celor mai buni cartofi prăjiți! Rețetă simplă
Alegerea cartofului potrivit
Cartofii cerați sunt buni pentru salate și alte mâncăruri, dar pentru o porție de cartofi crocanți, căutați cartofii universali, cum ar fi cartofii albi.
Puneți-i la fiert înainte de prăjire sau coacere
Fierberea cartofilor ne ia mai mult timp decât am vrea, dar merită. Ce face totuși cartoful să devină crocant? Răspunsul este unul singur: formarea unui strat de amidon gelatinat pe exteriorul cartofului.
Pentru a face acest lucru, trebuie să îl fierbeți mai întâi, permițând amidonului să se înmoaie și să se extindă, apoi să se recristalizeze, răcindu-l puțin. Unele rețete spun că trebuie să scurgeți cartofii după fierbere, apoi să-i aruncați în tigaie și să îi zdrobiți ușor pe margine.
Care este cel mai bun ulei
Grăsimea de rață are o aromă distinctă, care se absorbe foarte ușor pe suprafața cartofului. Dar dacă nu aveți grăsime de rață la îndemână, folosiți orice ulei aveți la îndemână.
Uleiul de măsline își va face treaba bine, deși tot grăsimile animale dau cel mai bun gust cartofilor.
Nu grăbiți procesul de prăjire
Un ultim sfat este să aveți răbdare atunci când prăjiți cartofii, astfel încât să obțineți toate marginile crocante și maronii. Cheia este să vă asigurați că lăsați părțile inferioare să fie crocante.
Dacă însă cartofii nu se desprind relativ ușor, riscați ca părțile lor crocante să se lipească de fundul tigăii. Acest sfat merită luat în considerare pentru că nimeni nu vrea să lase bucățle excelente crocante în tigaie.