Adevărul despre castane. Sezonul rece aduce cu el o varietate bogată de fructe și legume, iar castanele comestibile sunt printre cele mai apreciate.
Castanele au un gust delicios și aduc o serie de beneficii organismului, fiind ideale în perioadele mai reci ale anului.
„Castanele prăjite sunt o alegere perfectă. Astfel ies în evidență aromele castanelor și ne ajută să ne încălzim într-o noapte rece”, spune medicul nutriționist Amanda Sauceda, potrivit Themanual.
Cât de sănătoase sunt castanele
Castanele au fost o sursă bună de hrană, cu un profil nutrițional comparabil cu cel al altor alimente bogate în amidon, cum ar fi porumbul și orezul.
Majoritatea nucilor sunt apreciate pentru conținutul de acizi grași Omega-3, care combat inflamația și oferă beneficii pentru sănătatea inimii. Cu toate acestea, castanele sunt puțin diferite față de majoritatea nucilor.
„Amidonul reprezintă cea mai mare parte a profilului nutritiv al castanelor, ceea ce înseamnă că poate fi o sursă bună de carbohidrați pentru tine”, spune Sauceda. „Avem nevoie de carbohidrați pentru că este principala sursă de energie a corpului”, adaugă ea.
Cu toate acestea, castanele nu sunt un carbohidrat banal.
„Castanele au o cantitate bună de amidon rezistent. Acest tip de amidon din castane a ajută la îmbunătățirea colesterolului”, a spus Sauceda.
Amidonul rezistent poate fi bun și pentru intestin.
Castanele sunt pline de fibre
Castanele au 4,3 grame de fibre per porție de 84 de grame.
„Conținutul ridicat de fibre ajută digestia, hrănește bacteriile intestinale și poate contribui la controlul greutății și la controlul zahărului din sânge”, a spus Costa.
Sunt pline de antioxidanți, vitamine și minerale
Profilul nutritiv lung al castanelor înseamnă și antioxidanți, vitamine și minerale care susțin sănătatea și oferă beneficii protectoare.
„Antioxidanții din castane pot proteja împotriva daunelor celulare, pot reduce riscul bolilor cronice cum ar fi bolile de inimă, diabetul și cancerul și au potențialul de a reduce rezistența la insulină și de a inhiba creșterea tumorii”, a spus Costa.
„Polifenolii descriu o familie de compuși care au fost cercetați pentru beneficiile aduse sănătății, fiind antiinflamatori”, a spus Sauceda.
Sunt o sursă semnificativă de potasiu
„Potasiul un nutrient-cheie care susține sănătatea inimii prin menținerea tensiunii arteriale normale și a ritmurilor bătăilor inimii”, a spus ea.
De asemenea, castanele conțin vitamina C, pe care o asociem de obicei cu citricele.
„Castanele au și vitamina C, aproximativ patru castane având 8% din doza zilnică de vitamina C”, a spus Sauceda. „Vitamina C ajută sistemul imunitar și menține sănătatea pielii, ajutând la producerea de colagen.”
Mod de preparare
Dacă îți dorești să experimentezi gustul bogat și textura crocantă a castanelor coapte, iată un ghid simplu pentru a le pregăti acasă.
Spală și uscă castanele
Începe prin a spăla bine castanele sub apă rece. Asigură-te că îndepărtezi orice reziduuri sau murdărie. După spălare, usucă-le cu grijă folosind un prosop de bucătărie curat.
Crestează coaja
Folosește un cuțit bine ascuțit pentru a cresta ușor coaja castanelor. Fă o tăietură mică și adâncă pe partea convexă a fiecărei nuci. Această crestătură va permite căldurii să pătrundă în interiorul castanei și va preveni ca acestea să explodeze în cuptor.
Pune-le în tavă
Pregătește o tavă acoperită cu hârtie de copt. Pune castanele cu partea tăiată în sus, asigurându-te că sunt așezate într-un singur strat. Asta va permite coacerea uniformă și va ajuta la obținerea unei texturi crocante.
Coace în cuptor
Încălzește cuptorul la temperatura potrivită (aproximativ 200 de grade Celsius). Pune tava cu castane în cuptorul preîncălzit și lasă-le să se coacă timp de aproximativ 30 de minute sau până când coaja se crăpă și devine mai uscată. Asigură-te să le mai întorci ocazional pentru a te asigura că se coc uniform.