Conform celor spuse de Alan Lopez, profesor laureat și director în cadrul secției de boli epidemice la Universitatea din Melbourne, numărul real al deceselor cauzate de coronavirus ar putea fi mai aproape de 1,8 milioane, bilanț care ar putea urca la 3 milioane până la sfârșitul anului.

De asemenea, profesorul exemplifică câteva modalități prin care numărul morților este subraportat și spune că acest lucru îngreunează urmărirea și controlul evoluției bolii.

Omenirea se apropie de pragul de un milion de decese

Cifra oficială de decese raportată de OMS este de 973.653 de decese. De asemenea, datele anunțate de Worldometers și Johns Hopkins University, care folosesc niște proiecții și raportează în timp real, sunt mai mari cu circa 10.000, în jurul a 985.000 de morți.

„Un milion de morți are o semnificație simbolică, dar întrebarea care se pune este dacă cifra e adevărată. Corect ar fi să spunem, oricât de șocant ar suna, că probabil numărul real este subestimat, semnificativ subestimat”, a declarat Alan Lopez într-un interviu, conform bloomberg.com

Un studiu publicat în luna iulie arată că zeci de mii de decese probabil cauzate de coronavirus nu au fost înregistrate ca atare între lunile martie și mai, făcând și mai dificle eforturile de a urmări și controla evoluție bolii.

Alan Lopez avertizează că, în cazul în care decesele provocate de coronavirus ajung la 3 milioane, boala ar deveni printre cele mai mortale la nivel global. O subraportare a numărului de morți le poate da oamenilor un fals sentiment de siguranță, iar guvernele pot lua măsuri subdimensionate pentru combaterea virusului.

Trebuie menționat că India a raportat peste 5,4 milioane de cazuri de coronavirus și „doar” 90.000 de decese, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Țara are un sistem deficitar de raportare în timp a statisticilor legate de numărul deceselor.

De asemenea, cercetătorii din statul american Indiana au descoperit că, deși pacienții care primeau îngrijiri la domiciliu nu erau în mod obișnuit testați pentru coronavirus, ei reprezintă 55% din decesele de provocate de coronavirus la nivel statal.