Adevărul despre ce s-a petrecut la spitalul Târgu Cărbunești. Au apărut noi detalii legate de alimentarea cu oxigen

Adevărul despre tragedia de la spitalul Târgu Cărbunești. Au apărut noi detalii legate de ceea ce s-a petrecut în urmă cu o zim în urma căreia patru persoane și-au pierdut viața. Totul s-a petrecut în momentul în care instalaţia de oxigen s-a defectat, pacienţii fiind ventilaţi în ambulanţe. Acum, s-a aflat de ce s-a întâmplat acest lucru.

Au apărut noi detalii legate de tragedia produsă la spitalul Târgu Cărbunești. Compania care asigură oxigenul la unitatea spitalicească a venit cu informații importante. Biroul de presă al Linde Gaz România a susținut, potrivit G4Media.ro, că alimentarea la această unitate sanitară era programată pentru vineri, la ora 10.00. A existat însă un apel telefonic exact când cisterna era pe drum. Cu doua zile în urmă, au arătat ei, s-a petrecut precedenta alimentare cu oxigen.

Alimentarea cu oxigen lichefiat a spitalelor se face pe baza unor prognoze de consum în funcție de istoricul recent, au spus reprezentanții companiei. În situația unor fluctuații bruște de consum, unitățile medicale pot solicita intervenții cu surse de rezervă la un număr de urgentă disponibil non-stop.

„Spitalele trebuie să monitorizeze permanent și să ne informeze atunci când se adaugă puncte de consum suplimentare, ce influențează profilul de consum de oxigen. Pentru a gestiona consumul neprevăzut de oxigen, spitalele au surse secundare și de rezerva, iar comutarea între acestea se realizează automat, conform standardului european în vigoare”, au spus cei de la Linde Gaz România.

Compania care alimentează cu oxigen: Eram pe traseu

În cazul spitalului de la Târgu Cărbunești ultima alimentare a fost realizată în cursul serii de miercuri, 20 octombrie.

„Am fost contactați de spital la prima oră a dimineții de astăzi, când cisterna se afla pe traseu conform planificării”, a comunicat sursa citată

Trebuie amintit că în dimineața zilei de vineri instalația de oxigen de la spitalul din Târgu Cărbunești, județul Gorj, s-a oprit. Peste 150 de pacienți cu COVID erau internați în unitatea medicală, dintre care 80-90 aveau nevoie de oxigen. În total, autorităţile au anunţat patru morţi, urmând să se stabilească dacă decesele pot fi asociate cu defecţiunea apărută la staţia de oxigen.

Pe fondul tragediei produse, șeful DSU, Raed Arafat, a ținut să sublinieze că lipsa oxigenului este o problemă reală în România iar această situație a apărut în mai multe spitale.