Dr. Mark Hyman a lansat un avertisment iubitorilor de ceai, după ce un studiu a constatat că miliarde de microplastice pot fi eliberate într-o banală ceașcă de ceai. Medicul oferă adesea sfaturi de sănătate publicului său numeros pe platformele de socializare.

Într-una dintre ultimele postări, el a subliniat că „un studiu recent a constatat că pliculețele de ceai eliberează aproximativ 11,6 miliarde de microplastic într-o singură ceașcă de ceai”. El a avertizat că aceste materiale plastice nu prezintă doar preocupări de mediu, ci pot afecta și sănătatea, scrie RSPLive.

Pliculețe de ceai pot conține microplastice

„Ceaiul pe care îl bei ar trebui să te hrănească, nu să te expună la poluarea cu plastic. Efectele cumulate ale expunerii zilnice la microplastice sunt încă analizate, dar de ce să-ți asumi riscul?” , a spus el.

El îi sfătuiește pe cei care beau ceai să „folosească un ceai organic din frunze vrac și să-l strecoare” cu o strecurătoare din oțel inoxidabil sau din sticlă. Pentru cei care preferă pliculețele de ceai, sugerează să fie folosite cele lipsite de substanțe chimice nocive precum bisfenol-A (BPA), ftalați, polipropilenă și epiclorhidrina, recomandând pliculețe de ceai din cânepă organică, bumbac sau fibre vegetale.

„Căutați pliculețe de ceai din cânepă organică, bumbac sau fibre vegetale. Ceaiul poate fi o sursă incredibilă de antioxidanți, dar, așa cum contează calitatea alimentelor, așa contează și modul în care ceaiul este ambalat”, a mai spus medicul.

Pliculețele de ceai pot elibera miliarde de particule de micro și nanoplastic

Un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea Autonomă din Barcelona (UAB) din Spania a constatat că pliculețele de ceai pot elibera miliarde de particule de micro și nanoplastic (MNPL) în fiecare milimetru de apă în care sunt scufundate.

Aceste cifre ar putea părea surprinzător de mari, dar vin să confirme cercetările anterioare, care au analizat combinația de materiale plastice și căldură foarte mare, cum ar fi recipientele pentru cuptorul cu microunde.

„Am reușit să analizăm în mod inovator acești poluanți cu un set de tehnici de ultimă oră. Este un instrument foarte important pentru a merge mai departe cu cercetările asupra impactului lor asupra sănătății umane”, spune microbiologul Alba García-Rodríguez, de la UAB.

Studiile anterioare au tras un semnal de alarmă cu privire la cantitatea și impactul particulelor sintetice din pliculețe de ceai. Acum, cercetătorii au mers mai departe, folosind o selecție de pliculețe de ceai vândute în comerț.

Pungile de celuloză au eliberat în medie 135 de milioane de particule

Utilizarea tehnicilor laser pentru a măsura viteza și împrăștierea luminii a oferit o imagine foarte precisă a proprietăților chimice și fizice ale particulelor eliberate din pliculețele de ceai.

Au fost testate trei tipuri de pliculețe de ceai. Cele fabricate în principal din polipropilenă au eliberat aproximativ 1,2 miliarde de particule pe mililitru, având o dimensiune medie de 136,7 nanometri. Pungile de celuloză au eliberat în medie 135 de milioane de particule pe mililitru, cu o dimensiune de aproximativ 244 de nanometri. Pliculețele de ceai din nailon-6 au eliberat de obicei 8,18 milioane de particule pe mililitru, având o dimensiune medie de 138,4 nanometri.