Iată care sunt cele mai mari beneficii ale acestui ceai delicios, potrivit Firstforwomen.

Scorțișoara este un ingredient de bază al multor deserturi și produse de patiserie, de la plăcintă cu mere până la turtă dulce. Gustul dulce și citric al condimentului nu este apreciat doar în bucătărie. Înmuierea unui baton de scorțișoară crudă sau a unui plic de ceai de scorțișoară în apă clocotită va face ca toată casa să aibă un parfum de sărbătoare. De asemenea, poate fi un avantaj pentru sănătate, reducând riscul bolilor de inimă și al inflamației, ajutându-vă să pierdeți  câteva kilograme. 

Ce este ceaiul de scorțișoară

„Ceaiul de scorțișoară este derivat din scoarța interioară a arborelui de scorțișoară”, explică Cal Orey, autoara celei mai vândute cărți, ”The Healing Powers of Tea: A Complete Guide to Nature’s Special Remedy”. „Coaja este măcinată în pudră de scorțișoară și poate fi folosită când coacem brioșe, prăjituri, la bomboane sau la o ceașcă de băutură fierbinte”, adaugă ea.

Scorțișoara a fost folosită de mii de ani în Egipt și în Roma antică. Era considerat un cadou pentru regalitate, fiind folosit pentru a trata diverse afecțiuni, inclusiv probleme digestive și boli respiratorii. Deși nu a existat nicio modalitate de a dovedi acest lucru la acea vreme, știința modernă a identificat  mai multe beneficii ale ceaiului de scorțișoară.

Există mai multe tipuri de scorțișoară

Există două tipuri principale de scorțișoară:

Scorțișoară de Ceylon

Este originară din Sri Lanka, o insulă de lângă coasta Indiei. Are o culoare mai deschisă și o aromă delicată și dulce. În general, scorțișoara de Ceylon este mai scumpă și mai greu de găsit în magazine.

Scorțișoară Cassia

Această scorțișoară se găsește în majoritatea magazinelor cu condimente. Este mai ieftină decât scorțișoara de Ceylon și are o aromă distinctă, picantă. Scorțișoara Cassia conține cumarină, un compus vegetal care este toxic în doze mari. Ca urmare, ar trebui consumat doar în cantități mici. 

Multe dintre beneficiile ceaiului de scorțișoară pot fi atribuite polifenolilor – compușii vegetali care au proprietăți puternice antioxidante și antiinflamatorii. Ceaiul de scorțișoară este bogat în special în proantocianidine sau PAC, o clasă de polifenoli despre care se crede că influențează și îmbunătățește starea de sănătate. Beneficiile ceaiului de scorțișoară pentru sănătate includ:

  1. Îmbunătățirea sănătății inimii

Un beneficiu notabil al ceaiului de scorțișoară este legat de sănătatea cardiovasculară. Consumul regulat de ceai de scorțișoară poate contribui la menținerea nivelului normal de colesterol și la reducerea riscului unor boli de inimă. Într-un grup de studii, cercetătorii au descoperit că participanții cu prediabet sau diabet de tip 2 care au consumat 0,5 până la 2,4 grame (adică puțin mai mult de jumătate de linguriță) de scorțișoară pe zi și-au redus tensiunea arterială sistolica și diastolică.

  1. Imunitate crescută

O ceașcă obișnuită de ceai de scorțișoară poate oferi o linie suplimentară de apărare în timpul sezonului gripelor și răcelilor. „Uleiul esențial de scorțișoară conține fenoli, compuși care acționează ca antioxidanți puternici”, spune Orey. Protejează corpul prin captarea radicalilor liberi (molecule care dăunează celulelor). De asemenea, fenolii previn virușii și bacteriile, care sunt responsabile de boli precum răceala.

  1. Risc redus de inflamație cronică

Substanțele active din scorțișoară au proprietăți antiinflamatorii, ajutând la reducerea inflamațiilor în corp. Acest aspect poate fi benefic în tratarea unor afecțiuni inflamatorii precum artrita. Un studiu pe animale publicat în revista Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine a evaluat capacitatea ceaiului de scorțișoară de a reduce inflamația. Cercetătorii au ajuns la concluzia că scorțișoara are proprietăți antiinflamatorii excelente. De asemenea, un studiu publicat în revista Food & Function a stabilit că scorțișoara și componentele sale ar putea fi utile în tratarea afecțiunilor inflamatorii legate de vârstă.

  1. Pierdere în greutate

Exercițiile fizice regulate și o alimentație echilibrată pot ajuta să mențineți o greutate sănătoasă, dar ceaiul de scorțișoară poate completa aceste eforturi.

Un studiu publicat în Journal of Food Biochemistry a constatat că suplimentarea dietei cu scorțișoară a redus semnificativ indicele masei corporale (IMC) și greutatea corporală.

  1. Sănătate îmbunătățită a creierului

Studiile au arătat că scorțișoara ajută la tratarea bolii Alzheimer. Polifenolii din scorțișoară au inhibat agregarea proteinei Tau și acumularea de peptide amiloide. În termeni mai puțin științifici, ceaiul de scorțișoară pare a fi eficient în încetinirea și/sau prevenirea apariției și/sau progresiei bolii Alzheimer. Dr. Jampolis adaugă: „Studiile pe animale sugerează că scorțișoara inhibă modificările din creier care duc la boala Alzheimer și poate corecta declinul cognitiv asociat cu boala Alzheimer.”