Din cele mai vechi timpuri s-a știut că ceaiul are beneficii asupra sănătății și chiar a fost folosit în medicamente pe bază de plante sau pentru gătit.
De asemenea, obiceiul de a bea mai multe căni de ceai pe zi este considerat o binefacere pentru organism. Nu contează tipul de ceai pe care îl bem, important este să savurăm zilnic miraculoasa băutură. Cu toate acestea, ceaiul verde sub formă de pudră, originar din Japonia, a devenit un element de bază în rutina de dimineață a multor oameni.
Ceaiul matcha, folosit în ceremoniile tradiționale din Japonia, este renumit pentru proprietățile sale și pentru că îmbunătățește starea de spirit, potrivit Fortune.
Ce este ceaiul matcha
Fermierii japonezi obțin matcha acoperind plantele lor de ceai cu 20-30 de zile înainte de a le recolta, pentru a le feri de lumina directă a soarelui. În acest fel se crește producția de clorofilă, sporește contțnutul de aminoacizi și antioxidanti din frunzele de ceai și se conferă plantei o nuanță de verde închis.
După ce frunzele de ceai sunt recoltate, tulpinile și codițele sunt îndepărtate, iar frunzele sunt măcinate într-o pulbere fină, cunoscută sub numele de ceai verde matcha. Acest ceai are aceleași beneficii ca ale ceaiului verde.
Care sunt beneficiile consumului de matcha
Matcha este un ceai bogat în antioxidanți, vitamine și minerale. Iată câteva dintre beneficiile nutriționale ale consumului de ceai matcha:
1. Antioxidanți: Matcha este bogat în antioxidanți, în special catechine, despre care se știe că protejează împotriva leziunilor celulare și pot ajuta la scăderea riscului apariției anumiteor boli.
2. L-teanina: Matcha conține, de asemenea, L-teanina, un aminoacid care promovează relaxarea, îmbunătățește starea de spirit și reduce stresul. De asemenea, ajută la îmbunătățirea vigilenței/funcției cognitive și la echilibrarea potențialului cofeinei.
3. Fibre: Matcha este o sursă bună de fibre, care pot ajuta digestia și promovează mișcările intestinale regulate.
4. Vitamine și minerale: Matcha este o sursă bună de vitamine A și C, precum și de minerale, precum potasiu și fier.
5. Sănătatea ficatului: S-a demonstrat că Matcha poate proteja ficatul și poate ajuta la reducerea leziunilor hepatice cauzate de toxine.
6. Sănătatea inimii: S-a demonstrat că Matcha scade tensiunea arterială și îmbunătățește nivelul de colesterol.
7. Sănătatea creierului: Un studiu a constatat că un consum zilnic de două grame de praf de ceai verde, timp de trei luni, a îmbunătățit funcția creierului la adulții în vârstă.
8. Gestionarea greutății: Polifenolii din matcha pot stimula metabolismul și pot ajuta la pierderea în greutate.
La ce mai poate fi folosit ceaiul matcha
Pe lângă consumul de ceai, pudra matcha poate fi folosită pentru a adăuga aromă și culoare alimentelor, cum ar fi aluaturile, înghețata și multe altele. De asemenea, poate fi adăugat în smoothie-uri, sucuri și băuturi energizante pentru un impuls natural de energie.
Datorită conținutului său ridicat de antioxidanți, pudra de matcha poate fi folosită și la înfrumusețare: în măștile de față, exfoliante și alte produse de înfrumusețare pentru a ajuta la protejarea pielii împotriva daunelor.