Diabetul tip 2 afectează în prezent aproximativ 462 de milioane de oameni din întreaga lume
Un nou studiu sugerează că un consum regulat de ceai poate ajuta la controlul zahărului din sânge și la reducerea riscului de diabet tip 2, boală care apare atunci când organismul nu este capabil să regleze nivelul zahărului din sânge. Dacă nu este controlat, diabetul de tip 2 poate duce la hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, leziuni ale nervilor, pierderea vederii și afecțiuni renale, scrie MedicalNewsToday.
Afecțiunea afectează în prezent aproximativ 462 de milioane de oameni din întreaga lume, iar numărul este în creștere. Numai în Statele Unite, peste 37 de milioane de oameni au diabet zaharat, iar 96 de milioane au prediabet, o afecțiune în care nivelurile de glucoză din sânge sunt mai mari decât ar trebui, ceea ce duce adesea la diabet de tip 2.
Schimbările stilului de viață sunt cea mai bună modalitate de a reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și, alături de medicamente, de a controla simptomele bolii. Medicii recomandă o dietă sănătoasă, inclusiv multe legume proaspete, cereale integrale, proteine și grăsimi sănătoase pentru inimă, exerciții fizice regulate și menținerea unui indice de masă corporală sănătos (BMI).
Persoanele care beau ceai negru își pot îmbunătăți nivelul de glucoză din sânge
Acum, un studiu observațional din China sugerează că persoanele care beau ceai în mod regulat, în special ceai negru, își pot îmbunătăți nivelul de glucoză din sânge și pot scădea rezistența la insulină, reducând riscul de diabet de tip 2. Realizat de Universitatea din Adelaide, Australia și Universitatea de Sud-Est, China, studiul a fost prezentat la reuniunea anuală din acest an a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului, de la Hamburg.
Astăzi, obiceiul de a bea mai multe căni de ceai negru a devenit tot mai popular. Frunzele ceaiului negru provin din planta Camellia sinensis. Frunzele de ceai sunt bogate în antioxidanți și alți compuși buni pentru organism. Beneficiile ceaiului negru includ proprietăți anti-inflamatoare și stimulatoare. Acesta conține un grup de polifenoli și flavonoide numite catechine, care au proprietăți antioxidante. Consumul regulat al acestor nutrienți ajută la reducerea multor factori de risc pentru boli de inimă, inclusiv colesterol crescut, tensiune arterială, niveluri ridicate de trigliceride și obezitate.
Un control mai bun al glicemiei
Un total de 562 de bărbați și 1.361 de femei cu vârsta cuprinsă între 20 și 80 de ani din opt provincii din China au participat la studiu. Dintre aceștia, 436 aveau diabet, 352 aveau prediabet și 1.135 aveau niveluri sănătoase de glucoză din sânge. Dintre cele 1.923 de persoane, 1.000 erau băutori obișnuiți de ceai – 300 au băut ceai verde, 125 ceai negru și 254 au băut alte tipuri de ceai. Toți au băut ceaiul fără lapte sau zahăr.
Cercetătorii au căutat orice asociere între frecvența și tipul consumului de ceai și excreția de glucoză în urină, pe care au evaluat-o folosind raportul glucoză-creatină în urina de dimineață (UGCR). Ei au măsurat și rezistența la insulină și au înregistrat starea glicemică (antecedente de diabet de tip 2, utilizarea curentă a medicamentelor antidiabetice sau un test oral de toleranță la glucoză de 75 g).
Astfel, au descoperit că persoanele care au băut zilnic ceai au excretat mai multă glucoză în urină și au scăzut rezistența la insulină. Ei au avut un risc de prediabet cu 15% mai mic și un risc cu 28% mai redus pentru diabet de tip 2, comparativ cu cei care nu au băut niciodată ceai.
Acțiunile compușilor bioactivi din ceaiul negru pot modula direct sau indirect excreția de glucoză în rinichi
Autorii sunt de acord că, deoarece acesta este un studiu observațional, descoperirile nu pot dovedi că, în general, consumul de ceai îmbunătățește controlul zahărului din sânge. Cu toate acestea, dr Tonghzi Wu, unul dintre autorii studiului, a sugerat de ce ar putea avea acest efect:
„Aceste descoperiri sugerează că acțiunile compușilor bioactivi din ceaiul negru pot modula direct sau indirect excreția de glucoză în rinichi, un efect care îl mimează pe cel al inhibitorilor de co-transportator de sodiu-glucoză-2 (SGLT2) o clasă de medicamente antidiabet care nu numai că este eficientă în prevenirea și tratarea diabetului de tip 2, dar are și un efect protector substanțial asupra inimii și rinichilor.”