Luna noiembrie aduce vești bune pentru pofticioșii mici și mari. Potrivit nuțriționistei Mihaela Bilic, este „puţin probabil să ne îmbolnăvim de la cartofi prăjiţi sau șnițel.”
Tigaia a fost mereu etichetată negativ, toate persoanele au considerat-o un dușman și au încercat, pe cât posibil, să o evite atât pe ea, cât și preparatele care se gătesc cu ajutorul ei. Bărbații și-au făcut griji că pătrățelele lor de pe abdomen ar putea avea de suferit, iar femeile s-au temut că silueta lor de clepsidră ar putea lua o formă rotundă dacă mănâncă cartofi prăjiți.
„Din ciorbă nu ai cum să creşti”
Să recunoaștem, pe cât de mult ne place gustul și mirosul lor, pe atât de criticați sunt cartofii prăjiți. În ciuda proastei lor reputații, Mihaela Bilic sare în apărarea acestui preparat și ne informează că nu este atât de nociv pe cum s-a vehiculat ani la rândul. Aceasta a explicat, în cadrul emisiunii „Adevărul Live”, cum acționează mâncarea la nivelul organismului și care este efectul exceselor asupra aspectului fizic.
„Cuvântul nociv e impropriu. Mâncarea, dacă e comestibilă, nu poate decât să fie bună de mâncat. Dacă copilul are probleme de greutate, atunci alimentele care sunt cu densitate calorică mare sunt mai puţin recomandate pentru copil. Toate lucrurile concentrate au volumul mic. Una e să ne umplem stomacul cu ciorbă, alta e să îl umpli cu caşcaval. Caşcavalul se mănâncă cu pâine pentru că e concentrat. Pot apărea capcane: să mâncăm prea mult din alimente extrem de concentrate. Unele alimente sunt bogate în apă şi aer, care dau densitate şi saţietate.
Dar sunt sărace în calorii, ciorba, laptele, de exemplu. Putem avea situaţia următoare: un copil slab va prefera alimentelte dietetice în mod instinctiv. Din ciorbă nu ai cum să creşti. E o chestiune de nuanţă. Ne plac cartofii prăjiţi cu şniţel. Un cartof întreg absoarbe uleiurile vegetale şi va avea de 4-5 ori mai multe calorii atunci când devine prăjit. Uleiul e cea mai concentrată substanţă nutritivă. Este mai hrănitor, dar unor copii nu le face bine la siluetă. Produsul nu e toxic, doza face otrava. Orice lucru în exces sau prea des poate să aducă probleme. Dar de siluetă, nu de sănătate. Puţin probabil să ne îmbolnăvim de la cartofi prăjiţi sau șnițel”, a spus Mihaela Bilic la Digi24.