Diferențele nu vor fi însă foarte mari. Mai exact, de la 1 iulie, certificatul digital Covid, aprobat azi în România poate fi descărcat online sau ridicat de la medicul de familie.
Persoanele care vor să obţină un certificat digital european Covid-19 trebuie să fie atenţi la anumite aspecte. Astfel, persoanele care s-au identificat la testare cu codul numeric personal trebuie să treacă numele, prenumele, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ pentru SARS-CoV2, județul în care s-a efectuat testarea.
Pe de altă parte, persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport trebuie să treacă numele, prenumele, numărul pașaportului / actul de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ la testul pentru SARS-CoV2, județul în care s-a făcut testarea.
În același timp, pentru eliberarea certificatelor de vindecare (cei care au trecut prin boală) va fi solicitată completarea următoarelor date: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este pozitiv pentru SARS-CoV2, județul în care s-a efectuat testarea. Pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul pașaportului / actul de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este pozitiv la testul pentru SARS-CoV2, județul în care s-a făcut testarea.
Totodată, pentru eliberarea certificatelor de vaccinare va fi solicitată completarea următoarelor date: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara unde s-a făcut vaccinarea. Pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul pașaportului / actul de identitate, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara unde s-a făcut vaccinarea.
Ce termen de valabilitate are certificatul digital european
În ceea ce privește termenul de valabilitate, certificatul digital european Covid-19 are diferite termene de valabilitate, în contextul în care vizeză mai multe categorii de persoane. Este vorba despre cei vaccinați, cei care au trecut prin boală sau cei care au efectuat un test.
Astfel, certificatele emise pentru persoane care s-au testat au o valabilitate de 24 de ore, dacă este test rapid, sau 72 de ore, dacă este test PCR. Pe de altă parte, certificatul digital european Covid-19 eliberat pentru cei care au trecut prin boală are o valabilitate de 180 de zile.
Certificatul digital european Covid-19 eliberat pentru cei care s-au vaccinat cu schema completă în schimb, are valabilitate până la 30 iunie 2022.
De menționat este faptul că, persoanele care nu au acces la internet sau nu se descurcă să completeze ori să descarce un certificat digital european Covid-19 pot apela la ajutorul medicului de familie sau la cel al reprezentanţilor Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.