Cât de sănătoasă este ciocolata pentru creier. Ciocolata neagră conține o cantitate mare de cacao, bogată în celebrii flavonoizi, compuși care se sintetizează natural în anumite plante și sunt recunoscuți pentru proprietățile miraculoase asupra sănătății.
Cât de sănătoasă este ciocolata pentru creier? Explicațiile unui neurolog
Cât de sănătoasă este ciocolata pentru creier. Ciocolata neagră conține o cantitate mare de cacao, bogată în celebrii flavonoizi, compuși care se sintetizează natural în anumite plante și sunt recunoscuți pentru proprietățile miraculoase asupra sănătății.
Acești compuși au proprietăți antioxidante și pot lupta împotriva radicalilor liberi, care provoacă stres oxidativ în corp și dăunează celulelor. Sunt cunoscuți și pentru că sunt antiinflamatorii. De-a lungul anilor, un număr tot mai mare de cercetători au analizat efectele și impactul lor asupra sănătății creierului.
Iată ce trebuie să știți despre modul în care ciocolata poate aduce beneficii (sau nu) creierului, potrivit Parade.
Ce spun cercetările despre legătura dintre ciocolată și creier
Unele cercetări au descoperit că flavonoizii din cacao par să inverseze declinul memoriei legat de vârstă, așa cum sugerează un studiu condus de oamenii de știință de la Centrul Medical al Universității Columbia, care a descoperit un astfel de beneficiu la adulții sănătoși cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani.
Pentru un studiu din 2020 publicat în Scientific Reports, o echipă de cercetători a efectuat un studiu randomizat dublu-orb, pentru a examina efectul unei băuturi speciale din cacao cu conținut ridicat de flavanoli asupra performanței cognitive la adulții puțin mai tineri (cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani).
Ei au descoperit că participanții la studiu, care au băut băutura bogată în flavanoide, au experimentat îmbunătățiri ale fluxului sângelui, ceea ce s-a tradus în performanțe cognitive îmbunătățite la anumite sarcini provocatoare. Sună bine, nu? Dar băutura bogată în flavonoizi nu este ceva ce poți cumpăra de la magazinul alimentar.
„Din păcate, nu este adevărat că ciocolata din comerț ar avea potențialele beneficii despre care vorbim”, spune dr. Gabriele Gratton, profesor la Departamentul de Psihologie din cadrul Universității. din Illinois.
Anumite procese utilizate în fabricarea ciocolatei pot scădea cantitățile de flavanoli din cacao
De fapt, adaugă el, anumite procese utilizate în fabricarea ciocolatei pot scădea cantitățile de flavanoli conținute în cacao. Cel mai bun exemplu este un proces numit procesare olandeză sau alcalinizare.
De asemenea, s-a demonstrat că prăjirea reduce flavanolii și potențialul antioxidant al boabelor de cacao. Cu toate acestea, procesarea este necesară pentru ca produsul final – ciocolata pe care o iubiți – să aibă un gust bun.
Considerați ciocolata un răsfăț
Dr. Carolyn Fredericks se consideră un mare fan al ciocolatei. Și, în calitate de expert în tulburări de memorie, este interesată de numărul tot mai mare de cercetări privind posibilele beneficii cognitive ale ciocolatei.
„Există cercetări destul de decente”, spune dr. Fredericks, neurolog la Yale School of Medicine. Dar, explică ea, nu orice trebuie să mănânce ciocolată pentru a-și îmbunătăți memoria sau funcția cognitivă.
De exemplu, ciocolata cu lapte tinde să conțină mult zahăr adăugat, așa că, dacă începi să o mănânci, „orice beneficiu mic pe care îl are cacaoa nu va depăși dezavantajele”, spune ea.
În schimb, ea sugerează să privim ciocolata ca pe un „deliciu dulce”, o mică parte dintr-o dietă generală sănătoasă. Dr. Thomas Vidic, membru al Academiei Americane de Neurologie (AAN), este de acord: „Toți avem nevoie de micile noastre recompense, așa că o bucată de ciocolată nu e deloc ceva rău”.
Alte moduri de a susține sănătatea creierului
Cercetările sugerează că anumite componente biologice active din cacao au un beneficiu pozitiv asupra sistemului cardiovascular. După cum a remarcat Dr. Gratton, funcția arterială este importantă pentru funcția creierului. Cu alte cuvinte, menținerea vaselor de sânge și a sistemului cardiovascular sănătos și funcțional este, de asemenea, benefică pentru creier.
Cu toate acestea, ciocolata ar putea avea și alte ingrediente care pot contracara acești compuși. Mai multe cercetări ar putea dezvălui detalii care ar putea fi utile în viitor, iar oamenii de știință pot afla mai multe despre potențialele beneficii. Între timp, este important să nu te bazezi pe ciocolată pentru a-ți păstra sau a-ți îmbunătăți memoria și pentru a preveni declinul.
Cel mai bine este să apelezi la alte strategii dovedite. A urma o dietă sănătoasă, cum ar fi dieta mediteraneană și a vă asigura că includeți alimente bogate în acizi grași omega-3, este o astfel de strategie. Potrivit dr. Fredericks, există dovezi clare că legumele cu frunze de culoare verde închis au numeroase beneficii pentru sănătatea creierului.