Adevărul despre ciocolată. Iubitorii de ciocolată nu au nevoie de un date științifice sau alte pretexte pentru a savura măcar o bucățică în fiecare zi. Este răsfățul suprem, de care nu ne putem lipsi, din diferite motive: este reconfortantă, are un gust foarte delicios și ne face să ne simțim mai fericiți.
Experții au avertizat cu privire la conținutul ridicat de grăsimi saturate și excesul de zahăr din ciocolată, care pot duce la diverse afecțiuni: de la probleme cu inima, până la creșterea în greutate. Cu toate acestea, ciocolata neagră — omologul mai concentrat al ciocolatei cu lapte — a fost considerată mai sănătoasă, fiind dovedit că poate aduce beneficii sănătății intestinale.
Când vine vorba de sănătatea intestinală și despre modul în care ne afectează sănătatea fizică și mentală generală, și acesta este un capitol pentru care există numeroase cercetări științifice.
Cacao este o fibră prebiotică, pe care microbii intestinali adoră să o digere
Sunt studii care arată modul în care bacteriile intestinale influențează bolile cronice, somnul, sistemul imunitar și multe altele.
„Ciocolata este făcută din boabe fermentate. Este făcută din cacao, o fibră prebiotică, un tip de fibră pe care microbii intestinali adoră să o digere, transformând-o în molecule utile pentru intestin”, a explicat dr. Karan Rajan pentru HealthDigest.
Ciocolata neagră are compuși benefici pentru intestin
Maria Moore, cercetător la Universitatea de Stat din Louisiana, a explicat că bacteriile bune din intestin, și anume Bifidobacterium, și bacteriile de acid lactic, adoră ciocolata neagră. Fermentând-o, contribuie la eliberarea de compuși antiinflamatori.
Acești compuși sunt responsabili pentru efectul neașteptat pe care îl are ciocolata neagră asupra inimii.
„Când acești compuși sunt absorbiți de organism, reduc inflamația țesutului cardiovascular, reducând riscul pe termen lung de accident vascular cerebral”, a explicat cercetătorul principal, John Finley.
Un studiu publicat în „Frontiers in Pharmacology” a avut rezultate similare. Concentrația de fibre prebiotice din ciocolata neagră are o legătură neașteptată cu depresia. Se pare că poate îmbunătăți starea de spirit.
În plus, ciocolata neagră conține o concentrație mare de polifenoli.
„Polifenolii sunt antioxidanți, precum flavanolii, care sunt un fel de îngrășământ pentru microbii intestinali”, a adăugat dr. Karan Rajan.
Dacă sunteți în căutarea unui ingredient sănătos care promovează creșterea tulpinilor intestinale benefice, reducându-le pe cele patogene, polifenolii își vor face treaba, conform expertului.
Asta nu înseamnă că ciocolata neagră poate fi consumată în fiecare zi, fără griji.
„Latura întunecată” a consumului de ciocolată neagră
În ciuda numeroaselor sale beneficii pentru sănătatea intestinală, ciocolata neagră are și o ”latură întunecată”. Unii experți cred că procesul de fabricație și adaosurile, precum zahărul, pot elimina aproape complet polifenolii benefici.
Un studiu din 2022 publicat în „Current Research in Food Science” confirmă acest efect secundar nedorit.
În plus, ciocolata neagră nu este lipsită de grăsimi saturate, iar consumul excesiv al acestei grăsimi nesănătoase poate crește nivelul de colesterol rău și vă poate expune riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral.
De asemenea, unele versiuni de ciocolată neagră ar putea conține, mai puțin zahăr.
Acest lucru aduce în prim-plan întrebarea cea mai importantă: ciocolata neagră este într-adevăr la fel de sănătoasă pe cât credem? Important este să alegi acele mărci care conțin peste 70% cacao și foarte puțin zahăr.
În timp ce unii experți cred că în mod special, concentrația de metale grele din ciocolata neagră poate varia în funcție de practicile de cultivare a pudrei de cacao, ei sfătuiesc consumul cu moderație.