Ce spun specialiștii despre ciocolata neagră
Deși ciocolata conține o cantitate surprinzătoare de fibre, iar ciocolata neagră conține mai mulți polifenoli sănătoși pentru inimă, dieteticianul Victoria Taylor a declarat că „chiar dacă au existat în ultima vreme o serie de studii care analizează efectul ciocolatei asupra riscului unor boli de inimă, rezultatele nu sunt suficient de concludente pentru ca noi să recomandăm consumul ei pentru o mai bună sănătate”, transmite Huffington Post, care a cerut sfaturile unor specialiști în această privință.
La rândul său, Christopher Labos, medic cardiolog, subliniază că, deși ciocolata neagră are mai puțin zahăr decât varianta cu lapte, ambele conțin o cantitate mare de grăsime.
Agenția de cercetare medicală din cadrul National Institutes of Health (NIH) a subliniat că unele studii care au legat consumul de cacao de sănătatea inimii au făcut-o pe baza datelor despre poporul Kuna, care trăiește pe insulele din largul coastei Panama. Ei beau zilnic „foarte multe căni” (mai mult de cinci) de boabe de cacao măcinate. Această băutură nu seamănă cu ceea ce avem noi în magazine, susțin specialiștii.
Ar trebui să evităm să mâncăm ciocolată?
În niciun caz! Un studiu din 2014 a constatat că femeile care asociază vinovăția cu ciocolata tind să aibă comportamente alimentare mai puțin sănătoase. Labos spune că multe studii care leagă ciocolata de beneficiile aduse sănătății sunt finanțate chiar de companiile de ciocolată, dar este de acord că nu trebuie să evităm să o evităm.
„Pur și simplu nu vă puteți amăgi crezând că este sănătoasă”, declară el.
„Putem forța animalele de laborator să mănânce alimente pe care le alegem pentru ele, dar trebuie să îi convingem pe oameni să țină dieta pe care ne interesează să o evaluăm”, adaugă el.
Din acest motiv, majoritatea studiilor nutriționale sunt observaționale, ceea ce înseamnă că nu pot dovedi o cauză.
Riscuri ale consumului de ciocolată neagră
Ciocolata neagră este o sursă bună de fibre și este bogată în minerale esențiale pentru sănătatea generală. De asemenea, oferă cantități mai mici de vitamine și minerale, inclusiv fosfor, potasiu și vitamina K. Cu toate acestea, este bogată în calorii, așa că ar trebui să fie consumată cu moderație.
De asemenea, toate produsele din cacao conțin cofeină. Ciocolata conține si un stimulent natural numit teobromina. Consumul în exces poate duce la efecte secundare precum probleme de somn, anxietate și nervozitate, în special la persoanele care sunt sensibile la cofeină.
În plus, cercetările sugerează că produsele din cacao, consumate în etapele târzii ale sarcinii, pot îngusta un vas de sânge fetal, numit ductus arteriosus, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra sănătății fătului.