În plină criză economică, când inflația atinge cote alarmante, românii se gândesc cum pot obține compensarea facturilor la gaze naturale. Astfel că autoritățile locale au explicat exact cine poate să depună solicitarea pentru plafonarea prețurilor.
Prefectura Bihor a explicat cine poate beneficia de plafonarea și compensarea facturilor la gaze naturale și energie electrică. De asemenea, instituția județeană a pus că este obligatorie notificarea furnizorilor de gaze naturale printr-o solicitare scrisă, dacă vrem să beneficiem de ajutorul de stat.
Cine beneficiază de compensarea facturilor? Toți românii trebuie să știe acum
În circulara emisă de Prefectura Bihor către Consiliul Județean Bihor este scris că beneficiari, potrivit Legii nr. 259/2021 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul 2021-2022, pot fi:
– întreprinderi mici şi mijlocii, cabinete medicale individuale şi alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare;
– microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, organizate potrivit legii;
– spitale publice şi private, unităţi de învăţământ publice şi private, precum şi creşe;
– organizaţii neguvernamentale reglementate potrivit legii, precum şi unităţile de cult;
– furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale;
– instituții de cultură.
Toate aceste categorii pot notifica furnizorii de gaze naturale prin intermediul unei cereri scrise și pot beneficia de recalcularea facturilor cu luna noiembrie 2021.
Ce se întâmplă cu facturilor românilor în aprilie? Guvernul a spus tot
Reamintim că Guvernul a anunțat deja că începând cu luna aprilie, facturile la gaze și electricitate nu vor fi majorate, însă cum va fi făcut acest lucru? Executivul a precizat că actualele plafoane de 80 de bani pentru energie și 31 de bani pentru gaze ar urma să fie păstrate
Pe de altă parte, surse politice au declarat că începând cu luna aprilie, Executivul ar putea să introducă un tarif social, de 68 de bani la energie pentru cei care consumă până în 50 kilowați/ora/lună.
Același surse mai spun și că în urma discuțiilor din coaliție, reducerea taxei pe valoare adăugată la 5% nu ar avea efecte majore în facturi, așa că nu ar mai fi luată în calcul.
Totuși, se pare că Guvernul ar urma totuşi să plafoneze la 5 procente adaosul comercial pe care îl pot pune producătorii, distribuitorii, și furnizorii. O decizie finală urmează însă să fie anunțată joi, după ce premierul și miniștrii de resort vor avea o nouă rundă de discuții în acest sens.
Amintim că la începutul aceste săptămâni, Guvernul a stabilit un set de măsuri care vor proteja consumatorii și după 1 aprilie, în urma unei întâlniri de luni, unde premierul Nicolae Ciucă a vorbit cu mai mulți miniștri despre efectele creșterii prețurilor la energie și gaze naturale.
Ce măsuri propune Guvernul
Conform unei informări de presă transmisă de Executiv, în cadrul discuțiilor au fost analizate efectele măsurilor în vigoare și pachetele de sprijin pentru toate categoriile de consumatori pentru perioada următoare.
Pentru a accesa măsurile deja active, beneficiarii mecanismului de plafonare și compensare a facturilor de furnizare a energiei electrice din categoriile mentionate de Legea 259/2021, art. 1, alineatele c, d, e, f pot solicita în continuare, fiind considerați a fi încă în termen, recalcularea facturilor pentru furnizarea energiei electrice și a gazelor naturale începând cu luna noiembrie 2021:
– microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, organizate potrivit legii;
– spitale publice şi private, definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, unităţi de învăţământ publice şi private, definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi creşe;
– organizaţii neguvernamentale reglementate potrivit legii, precum şi unităţile de cult, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, republicată;
– furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare.
– instituții de cultură
– unități și instituții de învățământ.