Adevărul despre conservele de pește. Cât de sănătoase sunt
Adevărul despre conservele de pește. Ați trecut de 40 de ani și nu știți ce ar trebui să mâncați pentru o sănătate mai bună a creierului? Medicii recomandă să adăugați aceste 4 alimente surprinzătoare în dietă pentru o minte-brici. Pe măsură ce îmbătrânim, consumul anumitor mirodenii și ierburi antiinflamatoare ajută la funcția cognitivă și la memorie.
Funcția cognitivă devine din ce în ce mai importantă, iar una dintre cele mai bune modalități de a face acest lucru este prioritizarea unei diete sănătoase pentru creier. Nutriția joacă un rol esențial în susținerea acuității mentale și în combaterea provocărilor cognitive, cum ar fi ceața creierului, mai ales în rândul persoanelor de peste 40 de ani.
Nutrienții pe care îi consumăm sunt cruciali când vine vorba de sprijinirea funcțiilor cognitive precum memoria, concentrarea și abilitățile de rezolvare a problemelor. În plus, dieta ajută la promovarea sănătății creierului prin îmbunătățirea fluxului sanguin și reducerea inflamației. Valorificând puterea nutriției, puteți susține în mod proactiv sănătatea creierului, pe măsură ce îmbătrâniți, atenuând declinul cognitiv, sprijinind o minte mai ascuțită, capabilă să răspundă cerințelor vieții de zi cu zi, potrivit Shefinds.
Există foarte multe alimente pe care creierul le iubește. Dieteticianul Krutika Nanavati vine cu câteva recomandări.
1. Sardine și alți pești grași
În timp ce somonul rămâne o alegere populară pentru acizii grași omega-3, Nanavati recomandă diversificarea alimentației cu sardine, macrou și hamsii.
„Aceste soiuri de pește sunt bogate în DHA, o grăsime omega-3 esențială pentru membranele sănătoase ale celulelor creierului și funcția cognitivă”, explică ea.
Acești pești oferă nutrienți esențiali, care susțin claritatea mentală și sănătatea creierului pe termen lung. O lucrare din 2018 publicată în revista Nutrients a evaluat 25 de studii de control randomizate, care au analizat suplimentele cu omega-3 și rolul pe care l-au jucat asupra sănătății creierului de-a lungul vieții.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au avut suplimente de DHA și EPA (două tipuri de omega-3) au observat îmbunătățiri ale biomarkerilor din sânge, cu beneficii pentru sănătate, indiferent de vârstă. Includerea omega-3 a dus, de asemenea, la îmbunătățirea alfabetizării, a atenției și a procesării vizuale la copii.
2. Fructe de pădure, cireșe și vișine
„Mâncați cât puteți de mult fructe de pădure tradiționale, cum ar fi afine, zmeură, mure,” recomandă Nanavati.
Dar și cireșe sau vișine. Aceste fructe sunt surse puternice de antioxidanți, care combat inflamația și protejează celulele creierului de stresul oxidativ, contribuind în mod semnificativ la prevenirea declinului cognitiv.
În plus, fructele de pădure sunt grozave pentru somn! Includerea unei varietăți de fructe de pădure asigură un spectru de antioxidanți esențiali pentru sănătatea creierului.
3. Sfecla roșie
Când ați savurat ultima dată o salată gustoasă de sfeclă? Deși nu este lăudată pentru beneficiile sale, Nanavati spune că sfecla roșie poate face minuni pentru sănătatea creierului. Dincolo de utilizările culinare, sfecla roșie oferă beneficii cognitive substanțiale datorită conținutului de nitrați.
„Sfecla roșie crește producția de oxid nitric, îmbunătățind fluxul de sânge către creier”, notează Nanavati.
Circulația sanguină îmbunătățită susține funcția cognitivă și memoria, făcând din sfecla roșie un plus valoros la o dietă care stimulează creierul.
4. Ciuperca coama-leului
Hericium sau coama leului este un tip de ciupercă, cunoscut și sub numele latin de Hericium Erinaceus. Nanavati evidențiază potențialele beneficii cognitive.
„Această minune culinară și medicinală poate stimula factorii de creștere a nervilor, care promovează creșterea și repararea celulelor creierului”, explică ea.
Încorporarea ciupercii în dietă sau ca supliment, sub îndrumarea medicală, ar putea sprijini sănătatea cognitivă și ar putea combate eficient ceața creierului. Se poate adăuga chiar și în cafea!