Așa susține studiul realizat de un expert de la Universitatea Oxford. Profesorul Peter Scarborough și echipa sa de cercetare au chestionat 55.000 de oameni, cu diete diferite, și au analizat rezultatele, ținând seama de orice impact pe care producția de alimente le are asupra mediului, inclusiv utilizarea terenurilor, utilizarea și poluarea apei și pierderea unor specii.
Conform descoperirii lor, consumatorii de carne au avut cel mai mare impact asupra mediului în fiecare caz, scrie Yahoo.com. Lumea nu trebuie să devină vegetariană sau vegană pentru a salva planeta, ci, mai degrabă, să reducă cantitatea consumată, susțin autorii studiului.
Emisiile directe de metan produse de vaci şi porci sunt o sursă importantă de gaze cu efect de seră. Metanul, ca gaz, contribuie la efectul de încălzire globală de 23 de ori mai mult decât dioxidul de carbon, susțin oamenii de știință care au analizat, în ultimii ani, costurile combaterii încălzirii globale.
Adevărul despre consumul de carne
Studiul recent, al celor de la Universitatea Oxford, a constatat că o persoană cu o dietă bogată în carne a reprezentat aproximativ 9 kilograme de producția de dioxid de carbon pe zi, în timp ce cineva cu o dietă săracă în carne ar reprezenta aproximativ 5,3 kilograme.
Descoperirile nu spun că toată lumea trebuie să devină vegetariană sau vegană pentru a salva planeta, ci, mai degrabă, că reducerea cantității de carne pe care oamenii o consumă ar fi de mare folos în lupta cu schimbările climatice.
S-ar face o diferență foarte mare
„Rezultatele noastre arată că dacă toată lumea din Marea Britanie care mănâncă multă carne ar reduce cantitatea, s-ar face o diferență foarte mare”, a declarat profesorul Scarborough pentru BBC.
„Nu trebuie să eliminați complet carnea din dietă”, spune el.
Impactul negativ al industriei cărnii asupra mediului nu este o noutate. Un număr tot mai mare de cercetări științifice a indicat cât de dăunătoare este această industrie. Creșterea animalelor contribuie cu o cantitate imensă de gaze la încălzirea planetei, în comparație cu cultivarea plantelor, consumând și poluând, de asemenea, o cantitate uriașă de apă. Emisiile directe de metan produse de vaci şi porci sunt o sursă importantă de gaze cu efect de seră.
Cu toate acestea, un alt studiu a constatat că, deși oamenii sunt conștienți de faptul că, în general, carnea are un impact asupra mediului, nu sunt foarte bine informați cu privire la amploarea problemei. În realitate, creșterea animalelor reprezintă 14,5% din gazele cu efect de seră în întreaga lume, raportează Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.
Sistemul alimentar global folosește 70% din apa potabilă
Sistemul alimentar global folosește 70% din apa potabilă și produce 80% din poluarea râurilor și lacurilor. În jur de 75% din suprafața Terrei este folosită de oameni, în special pentru agricultură, iar distrugerea pădurilor este cauza majoră a pierderilor în biodiversitate.
Dietele care conțin mai puțin de 50 de grame de carne pe zi poluează la jumătate. Dar între dietele cu consum mic de carne și cele și vegetariene diferențele sunt foarte mici.