Invitat în podcastul EVZ-Play, medicul Lucian Duţă a vorbit despre vaccinarea anti-covid în lupta împotriva pandemiei de coronavirus. Acesta susține că vaccinul este prima armă, urmată de testarea pentru identificare și izolarea celor infectați.

Cea de-a treia strategie împotriva pandemiei de coronavirus o reprezintă tratamentul, însă dacă ar fi aplicate primele două, probabil nu ar mai fi nevoie de acesta, spune medicul.

„E clar că strategia de luptă împotriva Covid în toată lumea e vaccinarea. A doua este testarea pentru identificarea și izolarea bolnavilor, respectiv ruperea lanțului de transmisie. A treia strategie e tratamentul. În România nu se aplică punctele 2 și 3, nu avem o strategie agresivă de testare, nu mai vorbim de tratamente. În spitale nu există în continuare aceste tratamente. Persoanele în vârstă sau care au comorbidități ar face bine să se vaccineze. Agresivitatea acestei boli pe organismele slăbite s-a dovedit că e mult mai mare. Oamenii până în 50 de ani fără comorbidități să-și pună întrebări legate de viitoare efecte adverse”, a spus medicul Lucian Duță.

Întrebat de ce este utilă o testare în masă, expertul a explicat că în acest mod oamenii infectați pot fi izolați și tratați fără a mai răspândi virusul mai departe.

„ Testarea în masă izolează formele de boală, le dai tratament (n.r. – cazurilor pozitive). Asta e logica campaniei de testare în masă, a identifica vectorii de transmisie, a-i izola și am spus foarte clar punctul 3, a le da tratamente”, a spus acesta.

În ceea ce privește eventualele reacții adverse, medicul a precizat că vaccinurile clasice sunt studiate pe o perioadă lungă, chiar și de 10 ani, tocmai pentru a urmări efectele la distanță. Pe de altă parte, în cazul vaccinului anti-covid, lucrurile sunt diferite.

UE cere un fond de despăgubiri pentru cei cu reacții adverse

Medicul susține că producătorul și-a asumat în mod negativ siguranța, spunând în prospect că nu există garanții. În acest context, medicul susține că UE a venit cu o propunere privind oferirea de despăgubiri celor care au suferit reacții adverse după vaccinare.

„Uniunea Europeană a venit cu o propunere, zilele trecute, de înființare a unui fond de despăgubire a celor care au suferit efecte adverse. Încearcă cumva să ofere despăgubiri pentru eventuale efecte adverse în viitor. Dacă tu ca stat îmi tot spui să mă vaccinez, dar la final se vor întâmpla niște nenorociri, cine va întreține familia unui om care s-a vaccinat și poate pățește ceva. Nu vi se pare normal să dăm dovadă de solidaritate? Cer companiilor producătoare de vaccinuri să își asume prin contract astfel de despăgubiri”, a întrebat medicul Lucian Duță.

Referitor la reticența părinților împotriva vaccinării copiilor, specialistul susține că organismul unui copil cu vârsta cuprinsă între 5-12 ani se dezvoltă până la 18 ani, așa că nu se poate știi ce se întâmplă în viitor.

„Îmi asum în continuare că neexistând acreditarea acestui vaccin pentru copii între 5-12 ani, nu îmi voi vaccina copiii. Motivul e extrem de simplu. Organismele acestor copii se dezvoltă într-un anumit fel până la vârsta majoratului. Există salturile de dezvoltare imunologică și hormonală care, dacă interferi, nu prea se știe ce se întâmplă în viitor. Copiii fac forme de Covid, dar le trec cu bine”, a adăugat acesta.