China a cartografiat virusul Covid-19 cu două săptămâni înainte de anunț
Cercetătorii chinezi au reușit să obțină o imagine completă a structurii virusului Covid-19 la sfârșitul lunii decembrie 2019, cu două săptămâni înainte ca Guvernul de la Beijing să dezvăluie lumii informații despre virus, conform unei dezvăluiri în exclusivitate făcute de Wall Street Journal. Această informație a fost adusă la lumină după ce ziarul american a analizat documente pe care Departamentul de Sănătate al SUA le-a obținut de la o comisie a Camerei Reprezentanților.
Conform sursei citate anterior, un cercetător chinez din Beijing a încărcat o secvență aproape completă a structurii virusului Covid într-o bază de date administrată de guvernul american la 28 decembrie 2019. China nu a partajat secvența virusului cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) până la 11 ianuarie 2020.
În timp ce cercetătoarea Lili Ren de la Institutul de Biologie Patogenă din Beijing cartografia virusul, oficialii chinezi încă prezentau public focarul din Wuhan ca o pneumonie virală „de cauză necunoscută” și încă nu închiseseră piața locală de vânzare cu ridicata a animalelor vii, unde avusese loc unul dintre primele focare de Covid-19.
Aceste informații noi, subliniază ziarul american, nu clarifică dezbaterea privind sursa coronavirusului, fie un animal infectat, fie o scurgere de laborator, dar sugerează că lumea încă nu deține o explicație completă a originii pandemiei. Cele două săptămâni adiționale ar fi putut avea o importanță crucială pentru ajutarea comunității medicale internaționale în identificarea modului de răspândire a Covid-19, dezvoltarea de mecanisme de apărare medicală și lansarea unui posibil vaccin.
La sfârșitul anului 2019, oamenii de știință și guvernele din întreaga lume se grăbeau să înțeleagă misterioasa boală pe care avea să o numească ulterior Covid-19 și care urma să cauzeze decesul a milioane de oameni.
COVID-19 este în continuare o problemă pentru China
În februarie 2023, liderii de top din China au proclamat „o victorie decisivă” împotriva pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, noul coronavirus persistă în circulație în această țară asiatică, iar oficialii din domeniul sănătății de la Beijing au anunțat joi că boala COVID-19 rămâne principala afecțiune infecțioasă în capitala țării, conform informațiilor furnizate de presa de stat chineză.
Potrivit oficialilor chinezi, o nouă variantă a Omicron, cunoscută sub numele de EG.5 sau „Eris”, după zeița greacă a discordiei, reprezintă tulpina dominantă în prezent în circulație în China.
„Biroul Naţional pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a spus că procentul noii variante EG.5 a crescut de la 0,6% în aprilie 2023 la 71,6% în august 2023, devenind tulpina dominantă în majoritatea provinciilor din China”, a raportat, atunci, Global Times.