Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu crede că  șansa dezvoltării comunităților locale nu o reprezintă programele guvernamentale de tip PNDL care au fost promovate de PSD. În opinia sa, eficientizarea sistemului de colectare fiscală, prin informatizarea ANAF, precum și creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene sunt principalele provocări ale actualei guvernări.

Acesta, a susținut, într-un interviu acordat Hotnews, că România are o mare problemă în materie de colectare fiscală. Potrivit spuselor sale, România se plasează pe ultimul loc în UE în ce privește veniturile atrase la buget, cu o pondere a veniturilor fiscale (inclusiv CAS) aflată la doar 26-27% din PIB și că ar fi nevoie ca acestea să crească, până la finalul guvernării PNL, cu 3-4 puncte procentuale, la 30 – 31%.

„În ceea ce privește eficiența ANAF, consider că eforturile au evoluat pe modelul stop & go – pornim reforma, oprim reforma. Or nu putem vorbi de creșterea structurală a capacității de administrare fiscală a statului decât dacă vom porni reforma și o vom ține accelerată până ajungem de destinație. Iar destinația în această privință înseamnă un sistem modern de administrare fiscală, care să fie bazat pe tehnologia informației, pe transparență și ușurință în funcționare, din care va avea de câștigat atât contribuabilul, cât și bugetul”, a declarat consilierul prezidențial.

Cosmin Marinescu a precizat că există o foarte mare așteptare, la nivel de contribuabil și în mediul de afaceri, de a vedea că relația dintre stat și cetățean beneficiază de mijloace moderne de plată și de comunicare.

Cum trebuie privite fondurile europene

Marinescu a susținut că fondurile europene trebuie privite ca sistem complementar bugetului, pentru modernizarea infrastructurii și a sistemului administrativ.

„Fondurile europene nu reprezintă scop în sine, ci instrument structural în rezolvarea unor probleme concrete. Prea mult au fost neglijate în guvernarea PSD investițiile în infrastructură, ori tocmai acestea trebuie să fie vârful de lance în modernizarea României. Să ne amintim experimentele eșuate marca PSD – fonduri suverane sau parteneriate iluzorii de tip public-privat. România nu își poate permite să nu valorifice fondurile europene. Ar fi un malpraxis financiar la adresa intereselor noastre de dezvoltare”, a precizat consilierul prezidențial.