Consultantul de strategie la BNR, Adrian Vasilescu a vorbit duminică despre prăbuşirea monedei naţionale în fața monedei euro. Potrivit acestuia, căderea leului este de doi bani, iar în prezent nici nu mai atinge doi bani.
Declarațiile sale survin după ce în ultimele zile au apărut în presă sintagme precum „euro a ajuns la un maxim istoric, se prăbușește moneda națională”, precum și alte variante.
„Se discută foarte mult în aceste zile. Sintagmele care se folosesc sunt aşa: cursul leu – euro a ajuns la un maxim istoric, se prăbuşeşte moneda naţională, precum şi variante pe aceste sintagme. Toată prăbuşirea monedei naţionale, bunăoară există un prag, 20 februarie către 21. Acel prag a fost numit de presă pragul psihologic deoarece cursul leu – euro a trecut de la 4,7 la 4,8. Şi această trecere a fost numită pragul psihologic. Şi de atunci, din 20 spre 21 februarie şi până în ziua de astăzi nu a fost moment lăsat de Dumnezeu în care presa să nu bată pe ideea de prăbuşire a monedei naţionale şi pe maxim istoric. Toată această prăbuşire este de doi bani. Şi în zilele din urmă a scăzut şi sub doi bani pentru că nu au fost numai zile de depreciere a monedei naţionale, au fost combinaţii. O zi s-a depreciat, a doua zi s-a apreciat. Până la urmă a rămas un net. Netul acesta este în favoarea deprecierii, dar valoarea acestei deprecieri acum nici nu mai atinge doi bani. Este sub doi bani”, a spus Adrian Vasilescu, la Digi 24.
De ce se depreciază leul?
Întrebat despre motivele pentru care leul se deapreciază semnificativ, acesta a precizat că sunt mai mulţi factori, iar inflaţia este una dintre cauze.
„Inflaţia este o asemenea cauză. Noi când facem analize, dacă vrem să le facem corect, atunci nu putem să luăm cursul leu – euro şi să-l analizăm în sine, nici să-l raportăm la alte momente istorice ale mişcării pieţei noastre valutare, pentru că nu mai sunt semnificative. Leul este, sigur că da, faţă în faţă cu el însuşi. Pe ce arenă? Pe arena în care se mişcă toate preţurile. Acolo leul este faţă în faţă cu el însuşi. Şi ce ne arată această arenă? Că din 1 octombrie 2017, deci de acum doi ani şi cinci luni, România este într-un ciclu inflaţionist. Acest ciclu inflaţionist a avut o curgere periculoasă la un moment dat, a urcat până la 5,4% în mai 2018, nivel foarte mare al inflaţiei în condiţiile în care foarte multe ţări se luptau cu deflaţia”, a adăugat Adrian Vasilescu.
BNR nu stabilește cursul euro
Consultantul de strategie la BNR susține că BNR nu este cea care stabileşte cursul leu – euro, ci doar calculează cursul.
„La ora 13:00 se face o fotografie a pieţei valutare. Banca Naţională adună toate realităţile din piaţă, toate mişcările în raporturile dintre leu şi euro, face un calcul şi comunică la ora 13:00 în fiecare zi. Şi aici sunt probleme, că a rămas din vechime, din anii ’90 încă, ideea că Banca Naţională stabileşte acest curs. Şi de multe ori presa comunică: cursul stabilit de Banca Naţională astăzi, la ora 13:00 este cutare. Nu este „cursul stabilit de Banca Naţională”, este „cursul calculat de Banca Naţională”. Ea face un film al pieţei, filmul acesta este făcut de la deschiderea pieţei şi până la închiderea pieţei, dar continuăm să vedem ce se întâmplă pe piaţă pentru că piaţa noastră nu mai e naţională, este globală”, a menţionat Adrian Vasilescu.