Adevărul despre data de expirare a medicamentului Favipiravir! Cseke Attila: S-au edificat lucrurile

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, precizează că Favipiravirul importat din Ungaria expiră în iulie 2022, nu în octombrie 2021, aşa cum în mod greşit apare pe blister, iar suspendarea de la comercializare a fost ridicată.

Precizările vin după ce Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a cerut, miercuri, clarificări de la Agenţia Naţională a Medicamentului privind termenul de valabilitate al Favipiravirului importat din Ungaria pentru pacienţii cu COVID-19, deoarece pe blister scrie că a expirat în octombrie 2021, iar pe cutie că va expira în iulie 2022.

„Nu e nicio problemă aici. E o problemă a fabricantului, în sensul în care acest medicament are termen de valabilitate de 15 luni. Doar că în momentul imprimării cutiei s-a imprimat greşit termenul de valabilitate, pentru aceste două serii despre care vorbim şi pentru care ANMDM, la un moment dat, temporar, a suspendat comercializarea lor. Dar după ce s-au edificat cei de la Agenţia Medicamentului, astăzi, această suspendare a fost ridicată, pentru că cele două serii au fost fabricate în aprilie 2021 şi trebuia iniţial să apară termen de valabilitate: iulie 2022. Din greşeală, fabricantul a scris ‘octombrie’. S-au edificat lucrurile. Nu există niciun pericol, nu există nicio problemă. Sigur, va apărea o altă etichetă, cu termenul de valabilitate corect”, a declarat Cseke Attila, pentru Digi 24.

Fostul ministru al Sănătății spune că lipsa medicamentelor pentru tratarea coronavirusului este o problemă, dar că această temă ocupă prea mult din discuția publică

La începutul lunii noiembrie, Ioana Mihăilă a declarat că lipsa medicamentelor pentru tratarea coronavirusului este o problemă, dar că această temă ocupă prea mult din discuția publică. Fostul ministru al Sănătății a adăugat că medicamente nu rezolvă pandemia de coronavirus, subliniind că vaccinul este cel care o face.

”Trebuie să înţelegem că medicamentele nu rezolvă problema. Lipsa medicamentelor de acum este o problemă, dar este o temă care ocupă prea mult din discuţia publică, raportat la importanţa ei. La 1.000 de pacienţi care sunt trataţi cu Remdesivir, 12 sunt salvaţi. E nevoie să tratăm 1.000 de pacienţi cu Tocilizumab ca să salvăm 30. Asta în contextul în care. pentru vaccinare. riscul de mortalitate scade de 20-30 de ori. Diferenţa este enormă între ce face vaccinul pentru reducerea mortalităţii, pentru a scădea riscul de a muri de infecţia COVID-19 şi ce fac medicamentele”, a declarat Ioana Mihăilă, la Profit News