Comisia Europeană a spus adevărul despre situația reală din România. Este vorba de numărul deceselor provocate de COVID. Acesta ar fi mult mai mare decât ceea ce s-a anunțat, în mod oficial, de către autorități. Detalii importante pe acest subiect au fost cuprinse într-o analiză realizată de instituția europeană.
S-a aflat adevărul despre decesele de COVID din România. Un raport al Comisiei Europene a arătat că numărul celor care au murit din cauza temutului virus este substanțial mai mare decât indică cifrele oficiale.
Realitatea a fost demonstrată într-o analiză realizată de Comisia Europeană. Documentul vizează situaţia sănătăţi din țara noastră. Potrivit celor indicate de Comisia Europeană, media deceselor înregistrate la un milion de locuitori de la debutul pandemiei şi până la sfârşitul lunii august a acestui an este cu 12 procente mai mare decât media ţărilor din Uniunea Europeană. Analiza a fost intitulată „România, profilul de ţară din 2020 în ceea ce priveşte sănătatea”. Conform acesteia, numărul real al deceselor care au legătură cu COVID, poate fi mai mare, din diverse motive.
În țara noastră, în anul 2020, s-au înregistrat 16.000 de decese în contextul pandemiei de COVID-19. Alte 18.500 de decese au fost raportate până la sfârşitul lui august 2021. Rata mortalităţii cauzate de COVID-19 până la finele lui august 2021 a fost cu aproape 12% mai mare în România decât media ţărilor Uniunii Europene. Aceste date au fost cuprinse în documentul publicat de Comisia Europeană, care analizează anual situaţia sănătăţii în fiecare dintre statele membre.
Numărul deceselor COVID, substanțial mai mare
În România s-au înregistrat aproximativ 1.790 de decese la un milion de locuitori, comparativ cu o medie de 1.590 de decese la un milion de locuitori înregistrată la nivelul UE. Cu toate acestea, indicatorul mai larg al mortalităţii în exces sugerează că numărul deceselor directe şi indirecte legate de COVID-19 în 2020 ar putea fi substanţial mai mare.
Potrivit documentului Comisiei Europene, în România, ca în multe alte ţări ale Uniunii Europene, numărul real al deceselor asociate COVID-19 poate fi mai mare decât numărul deceselor raportate. Motivul este legat de testărea limitate dar şi de dificultăţile legate de stabilirea cauzei decesului în perioada de debut al pandemiei.
„Numărul deceselor cauzate de COVID 19 nu include decesele posibil indirecte – de exemplu cele care provin de pe urma accesului redus la servicii medicale pentru pacienţii non-COVID şi cele în rândul persoanelor care nu au beneficiat de tratament de specialitate din cauză că s-au temut că vor contracta virusul”, se arată în documentul Comisiei Europene.
Explicația legată de cazuri pozitive neidentificate
Cei care au realizat analiza evidențiază că este posibil, ca, din cauza capacităţii scăzute de testare pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, să fie cazuri pozitive neidentificate, care să fi avut drept consecinţă inclusiv decese.
În ceea ce priveşte decesele care nu sunt asociate COVID, documentul Comisiei Europene menţioneză că rata deceselor care ar fi putut fi prevenite este a treia la nivelul Uniunii Europene, şi poate fi atribuită îndeosebi afecţiunilor cardio-vasculare, cancerului pulmonar şi afecţiunilor asociate consumului de alcool. Mortalitatea din cauze care au fi putut fi tratate este peste dublul mediei UE şi inculde decese cauzate de afecţiuni ale prostatei sau de cancerul de sân, care ar putea fi tratate.