Trei doze de vaccin anti Covid-19, sau chiar două, sunt suficiente pentru a proteja majoritatea oamenilor de boli grave și deces, pentru o lungă perioadă de timp, sugerează studiile, conform TheWeek.

„Dacă oamenii ajung să fie expuși la o altă variantă a virusului, precum Omicron, acum beneficiază de muniție suplimentară pentru a lupta cu ea”, a declarat dr. Julie McElrath, medic imunolog la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson din Seattle.

Descoperirile sunt similare cu cele observate în urma epidemiei de SARS în 2003

Descoperirile recente sunt similare cu cele observate în urma epidemiei de SARS, care a cuprins Asia în 2003. Un studiu de la acea vreme a constatat că oamenii expuși la SARS încă produceau celule T și după 17 ani.

Se știe acum clar că varianta Omicron poate evita anticorpii produși după două doze de vaccin anti-Covid. Dar a treia doză a vaccinurilor pe bază de ARNm, fie Pfizer, fie Moderna, determină organismul să producă o varietate mult mai mare de anticorpi, care ar fi greu de evitat pentru orice variantă a virusului, potrivit celui mai recent studiu.

Paleta largă de anticorpi ar trebui să poată proteja oamenii de noile variante, chiar și de cele care diferă semnificativ de versiunea originală a virusului, sugerează studiul.

În plus, și alte părți ale sistemului imunitar își pot aminti și distruge virusul, timp de mai multe luni, dacă nu ani, potrivit unui număr de cel puțin patru studii publicate în ultima lună.

Celulele B de memorie învață să recunoască un set divers de secvențe genetice virale

Celulele B de memorie devin din ce în ce mai sofisticate în timp și învață să recunoască un set divers de secvențe genetice virale. Cu cât trebuie să exerseze mai mult, cu atât este mai largă gama de variante ale virusului pe care le pot „dejuca”.

Cercetătorii au arătat anul trecut că „școala de elită” din interiorul ganglionilor limfatici, unde se antrenează celulele B, numită centrul germinativ, rămâne activă timp de cel puțin 15 săptămâni după a doua doză de vaccin.

Într-un studiu publicat în revista Nature, aceeași echipă a arătat că la șase luni după vaccinare, celulele B continuă să se maturizeze, iar anticorpii pe care îi produc în continuare au capacitatea de a recunoaște noi variante.

Acești anticorpi au reușit să îndepărteze variantele Beta, Delta și Omicron

În cel mai nou studiu, o altă echipă a arătat că o a treia doză de vaccin generează un grup și mai bogat de celule B, decât a făcut-o a doua doză, iar anticorpii pe care îi produc recunosc o gamă mai largă de variante.

În experimentele de laborator, acești anticorpi au reușit să îndepărteze variantele Beta, Delta și Omicron. De fapt, mai mult de jumătate din anticorpii observați la o lună după vaccinarea cu a treia doză au reușit să neutralizeze Omicron, chiar dacă vaccinul nu a fost conceput pentru această variantă, a concluzionat studiul.