Dozele booster ale vaccinului anti-Covid se dovedesc a fi un instrument util împotriva Omicron, dar oamenii de știință spun că vaccinarea cu a patra sau a cincea doză ar putea să nu fie o strategie practică sau durabilă. Până și OMS a sugerat că vaccinarea la infinit cu doze de rapel ar putea să fie o strategie greșită.
La finele anului trecut, studiile au arătat că a treia doză de vaccin anti- COVID au fost eficiente pentru a oferi o protecție suplimentară împotriva infecțiilor, în special în fața variantei Omicron, scrie Nature.
Unele țări au început deja să ofere a patra doză, dar oamenii de știință spun că boostere făcute la nesfârșit ar putea să nu fie o strategie viabilă. În plus, aceste vaccinuri nu au fost concepute pentru asta.
„Suntem într-un teritoriu total neexplorat de vaccinologie”, spune Danny Altmann, imunolog la Imperial College London.
„Ne-am împotmolit într-un program de vaccinare cu doze booster ca măsură de urgență, dar acest lucru chiar nu pare calea de urmat”, susține Altman.
Ce vor oamenii de știință să afle cu exactitate
La începutul lunii ianuarie, Israelul a început să ofere a patra doză persoanelor în vârstă și imunocompromise și lucrătorilor din domeniul sănătății, sperând să protejeze grupurile vulnerabile de un val de infecții cu Omicron, spune Ran Balicer, medic la Institutul de Sănătate Clalit din Tel Aviv. Săptămâna aceasta, date preliminare din Israel au arătat că o a patra doză reduce riscul de infecție și de forma severă a bolii.
Dar cercetătorii vor să știe clar dacă o a treia doză va fi suficientă pentru a conferi imunitate de durată împotriva variantei Omicron sau dacă o a patra doză, sau chiar rapeluri regulate, vor fi necesare, așa cum sunt pentru gripă.
E nevoie clar de vaccinuri noi!
Unii cercetători spun că răspunsul depinde de efectul dorit: dacă rapelurile sunt menite să prevină infecțiile și să încetinească transmiterea virusului sau dacă scopul este acela de a reduce forma severă a bolii și de a ține oamenii departe de spital. Alții susțin că există dovezi că dozele booster ar putea extinde răspunsul imunitar pentru a recunoaște noi variante. Majoritatea sunt însă de acord că este nevoie de vaccinuri noi, care să ofere o protecție mai mare împotriva variantelor viitoare.
Avertismentul OMS
Datele colectate în Israel în perioada iunie- noiembrie 2021, când varianta Delta era dominantă, detaliate de evaluarea inter pares, indică faptul că imunitatea dată de a treia doză de vaccinul pe bază de ARNmesager scade în câteva luni. Datele din lumea reală din Regatul Unit, colectate la sfârșitul anului 2021, sugerează că imunitatea conferită de doza booster ar putea scădea și mai repede în fața variantei Omicron.
Dar, într- declarație făcută la 11 ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că „o strategie de vaccinare bazată pe doze repetate de rapel din compoziția originală a vaccinului e puțin probabil să fie adecvată sau durabilă”.
Un vaccin pan-coronavirus, cea mai bună soluție
În loc să administrezi doze de rapel la nesfârșit, spune Altmann, o modalitate mai bună de a încetini pandemia ar fi dezvoltarea de vaccinuri noi, care „să aibă un efect mai de durată și să permită o protecție mai mare împotriva mai multor tulpini existente și emergente”.
Primele date despre vaccinurile specifice anti Omicron sunt așteptate în câteva luni, dar ar putea fi prea târziu, având în vedere cât de repede se răspândește varianta.
”Ar fi de preferat un vaccin pan-coronavirus care să acopere toate tulpinile, precum și virușii înrudiți, dar nu este încă clar dacă acest lucru va fi posibil”, spune profesorul Marm Kilpatrick de la Universitatea din California.