Adevărul despre cafea. O evaluare din 2019 a studiilor clinice a constatat că aceasta are efecte antiinflamatoare. De asemenea, s-a constatat că băutorii de cafea au markeri inflamatori mai mici în comparație cu un grup format din non-băutori de cafea.
Ce spune studiul despre cafea
Chiar dacă s-a dovedit că laptele este un aliment care provoacă inflamație, noile cercetări sugerează că lactatele pot avea efectul invers. Mai exact, un studiu din 2023 a constatat că adăugarea lactatelor în ceașca de cafea poate ajuta la reducerea nivelului de inflamație, scrie Thehealthy.
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au analizat modul în care polifenolii (antioxidanții) s-ar comporta în organism atunci când sunt amestecați cu anumiți aminoacizi. Combinația de cafea și lapte a fost analizată aici, cafeaua având polifenoli, în timp ce laptele este o proteină completă cu toți cei nouă aminoacizi esențiali.
Polifenolii amestecați cu aminoacizi, efect protector împotriva inflamației
Cercetătorii au realizat că polifenolii amestecați cu aminoacizi au avut un efect protector împotriva inflamației din celulele imune. Inflamația apare atunci când organismul luptă împotriva bacteriilor, încearcă să vindece sau, în unele cazuri, să reacționeze la efectele unei diete nesănătoase. În timp, inflamația poate fi dăunătoare, motiv pentru care o dietă sănătoasă, plină de alimente antiinflamatoare, este cheia reducerii riscului de boli cronice.
Deși concluzia pare promițătoare, cercetătorii sunt încă în fazele incipiente ale înțelegerii modului în care această combinație dintre cafea și lapte poate funcționa în combaterea inflamației.
![ceașcă albastră de cafea, boabe de cafea](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2025/01/cafea-ceasca-scaled-e1736373724846-1200x674.jpg)
De ce lactatele nu provoacă inflamație, așa cum s-a crezut
Amy Goodson, autoarea cărții The Sports Nutrition Playbook, spune că promovează beneficiile produselor lactate. Pe lângă faptul că laptele poate fi hidratant, este și o sursă puternică de proteine și alți nutrienți esențiali.
„Din cunoștințele mele, nu există date clinice care să arate că consumul de lactate crește inflamația cronică. Este un mit care continuă să se perpetueze”, spune ea.
„De fapt, dovezile arată că un consum de produse lactate, ca parte a unei diete bogate în nutrienți, nu este legat de inflamația cronică ba chiar poate reduce inflamația”, explică ea.
Goodson indică în acest sens mai multe studii care confirmă această afirmație, inclusiv o revizuire a unor studii, din 2020, care a fost publicată în Jurnalul Colegiului American de Nutriție. Aceasta a evaluat 27 de studii de control randomizate și a constatat că produsele lactate și proteinele lactate au efecte neutre până la benefice asupra inflamației.
Combinația dintre cafea și lactate
Unii experți sugerează că acest studiu nu este chiar surprinzător, dat fiind că ambele băuturi reduc inflamația în primul rând. Goodson explică:
„Un studiu din Journal of Nutrition din 2019 a enumerat alimentele cu efecte antiinflamatorii pe baza capacității lor de a reduce biomarkerii inflamatori, iar produsele lactate precum și cafeaua și ceaiul erau pe listă”.