Adevărul despre embrionii umani, creați în laborator. Tudor Ciuhodaru: Drumul spre iad este pavat de multe ori cu bune intenții

Tudor Ciuhodaru

SURSA FOTO: Facebook, Tudor Ciuhodaru

Cu puțin timp în urmă, o echipă de cercetători din SUA a creat din celule stem primele structuri sintetice similare embrionilor umani. Iată ce cred medicii români despre această descoperire științifică.

Tudor Ciuhodaru nu este de acord cu producerea embrionilor umani în laborator

Tudor Ciuhodaru, doctor și prim-vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din cadrul Parlamentului European, a vorbit despre acest subiect controversat vineri, 16 iunie 2023. Potrivit spuselor sale, „nici măcar nu am putea spune că este vorba despre un embrion, ci de embrionizi pentru că sunt create sintetic, artificial.”

„În esență, cauzele pentru care se fac astfel de descoperiri și cercetări științifice sunt absolut în regulă, sunt chiar nobile, dar gândiți-vă că de fiecare dată când știința a fost lăsată fără conștiință și de aceea sunt îngrijorările etice la nivel mondial, lucrurile pot degenera cu mare ușurință și vă reamintesc că exisă o linie roșie extrem de fină între ceea ce este bine și ceea ce nu este bine pentru cercetare și binele comun.

Îngrijorările sunt și pe partea legislativă și să știți că este o problemă importantă pe care o voi ridica în Comisia de Sănătatea Parlamentului European ca prim-vice-președinte. Știți, drumul spre iad este pavat de multe ori cu bune intenții și tocmai aici sunt semnele de îngrijorare și aceste lucruri ar putea să nu fie folosite într-o direcție corectă”, a explicat el în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3 CNN.

De ce au fost creați embrionii umani în laborator?

Potrivit presei internaționale, echipa de cercetători din SUA a explicat că acei embrioni model, care seamănă cu cei aflaţi în stadiile incipiente ale dezvoltării umane, ar putea ajuta la studierea impactului tulburărilor genetice şi cauzelor biologice ale avortului spontan recurent, chiar dacă entităţile dezvoltate în laborator nu se încadrează în legislaţia actuală din majoritatea statelor din lumea întreaga.

Structura embrionilor nu are nici inimă, nici creier, dar includ celule care ar continua să formeze placenta, sacul vitelin şi embrionul. Momentan, nu există nicio perspectivă pe termen scurt ca embrionii sintetici să fie utilizaţi clinic, nefiind clar dacă aceste structuri au potenţialul de a continua să se maturizeze dincolo de primele etape de dezvoltare.

„Putem crea modele asemănătoare embrionilor umani prin reprogramarea celulelor [stem embrionare]”, a declarat, miercuri, prof. Magdalena Żernicka-Goetz, de la Universitatea din Cambridge şi de la Institutul de Tehnologie din California, în cadrul reuniunii anuale a Societăţii Internaţionale de Cercetare a Celulelor Stem din Boston.

„Ideea este că, dacă modelaţi cu adevărat dezvoltarea normală a embrionului uman folosind celule stem, puteţi obţine o mulţime de informaţii despre cum începem dezvoltarea, ce poate merge prost, fără a fi nevoie să folosim embrioni timpurii pentru cercetare”, a adăugat Robin Lovell-Badge, şeful departamentului de biologie a celulelor stem şi genetică a dezvoltării de la Institutul Francis Crick din Londra.