Adevărul despre energia verde. Câmpiile vaste din Castilla-La Mancha, din centrul Spaniei, erau cândva cunoscute pentru morile de vânt. Acum, aici se găsesc turbine eoliene, echivalentul modern al morilor de vânt.
Operate de firma spaniolă Iberdrola, acestea fac parte dintr-o tendință care a accelerat producția de energie regenerabilă a Spaniei în ultima jumătate de deceniu.
Statul UE cu a doua cea mai mare infrastructură de energie regenerabilă
Capacitatea totală de generare eoliană a Spaniei, principala sa sursă regenerabilă în ultimii ani, s-a dublat începând din 2008. Între timp, a crescut și capacitatea de energie solară în aceeași perioadă.
Acest lucru face ca Spania să devină statul UE cu a doua cea mai mare infrastructură de energie regenerabilă, după Suedia, potrivit BBC News.
Spania, o forță motrice a tranziției energetice, la scară globală
La începutul acestui an, premierul spaniol Pedro Sánchez, și-a descris țara drept „o forță motrice a tranziției energetice, la scară globală”.
Boom-ul a început la scurt timp după sosirea unui nou guvern, sub conducerea socialistului Sánchez, în 2018, cu eliminarea obstacolelor de reglementare și introducerea subvențiilor pentru instalarea surselor regenerabile.
Pandemia a accelerat și mai mult tendința la nivel intern.
„Impactul Covid a fost pozitiv pentru sectorul nostru”, spune José Donoso, directorul executiv al UNEF, Asociația Spaniolă Fotovoltaică, o ascociație care reprezintă sectorul panourilor solare.
„Oamenii au economisit bani, au avut timp să se gândească ce să facă cu ei și mulți au decis că este mai bine să investească în acoperișul casei, decât să pună banii la bancă”, a explicat el.
În paralel, guvernul a introdus noi obiective ambițioase, inclusiv acoperirea a 81% din necesarul de energie electrică a Spaniei cu surse regenerabile, până în 2030.
Dezechilibrul cerere-ofertă
Dar, notează BBC, în spatele acestei povești de succes, există preocupări în industria energetică, cauzate de dezechilibrul între cerere și ofertă, adesea cu un surplus de energie electrică.
Chiar dacă economia spaniolă și-a revenit în urma pandemiei de Covid și crește mai repede decât toate celelalte mari economii ale blocului, consumul de energie electrică a scăzut în ultimii ani.
Anul trecut, cererea de energie electrică a fost chiar sub cea observată în anul pandemic 2020 și cea mai scăzută din 2003.
„Ceea ce am văzut până în 2005 a fost că, atunci când PIB-ul a crescut, cererea de energie electrică a crescut mai mult decât PIB-ul”, a declarat Miguel de la Torre Rodríguez, șeful dezvoltării sistemului la Red Eléctrica (REE), compania care operează rețeaua națională a Spaniei.
„Am văzut că cererea a crescut mai puțin decât PIB-ul. Ceea ce vedem este o decuplare a intensității energetice de economie”, adaugă el.
Există mai multe motive ale scăderii cererii. În primul rând, este criza energetică declanșată de invazia Ucrainei, care a determinat întreprinderile și casele din Europa să reducă consumul.
De asemenea, eficiența energetică s-a îmbunătățit
Utilizarea mare a energiei regenerabile a contribuit, de asemenea, la reducerea cererii de energie electrică din rețeaua națională.
Rodríguez spune că, în timpul zilei, când producția de energie solară este deosebit de puternică, echilibrul dintre cerere și ofertă poate fi afectat, cu impact direct asupra prețurilor.
„Deoarece sistemul de alimentare trebuie să aibă întotdeauna un echilibru – cererea trebuie să fie egală cu oferta – asta a însemnat că a existat o generare în exces în acele ore”, spune el. „A condus prețurile în scădere, mai ales în anumite ore, când prețurile au fost zero sau chiar negative”, a explicat aceasta.
Blocaj pentru tranziția energetică
Deși prețurile mici sunt binevenite pentru consumatori, sunt o problemă atunci când vine vorba de atragerea de investiții în industrie.
„Acesta poate fi un blocaj pentru tranziția energetică”, afirmă Sara Pizzinato, expertă în energie regenerabilă la Greenpeace Spania.
Preocupările cu privire la excesul de energie electrică din Spania au dus la discuții despre necesitatea de a accelera „electrificarea” economiei, ceea ce presupune îndepărtarea ei de combustibilii fosili. Guvernul Sánchez și-a stabilit obiectivul ca 34% din economie să se bazeze pe energie electrică până în 2030.
„Acest proces merge lent și trebuie să-l accelerăm. Avem nevoie de facilități care folosesc energie electrică în locul combustibililor fosili”, spune José Donoso de la UNEF.
Cum se poate face electrificarea mai rapidă
Donoso și mulți alții văd multe posibilități pentru o electrificare mai rapidă.
De exemplu, Spania este în urma multor vecini europeni în ceea ce privește instalarea pompelor de căldură în locuințe și utilizarea mașinilor electrice, care reprezintă doar aproximativ 6% din vehiculele de pe drum.
Pizzinato este de acord că electrificarea este esențială, dar că există și alte modalități de a aborda dilema cerere-ofertă, inclusiv eliminarea treptată a utilizării centralelor nucleare mai rapid și creșterea capacității de stocare a energiei.