Adevărul despre espresso. Cât de sănătos este și care este diferența față de cafeaua clasică

espresso

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Adevărul despre espresso. Espresso (și nu „expresso”) ar trebui să facă parte din vocabularul fiecărui băutor de cafea. Este o băutură populară, cu cofeină, dar nu este precum cafeaua obișnuită.

Celebrul espresso se bea în doze mai mici, fiind foarte concentrat și cu o aromă puternică. Și, cel mai important, se prepară cu ajutorul unui aparat care are o pompă de presiune de aproximativ 9 bari.

Depinde de cum este preparat, nu de tipul de boabe de cafea

Iată ce trebuie să știți. Este un tip de cafea. Mai exact, este o formă concentrată de cafea, iar o porție mică din ea este denumită un shot de espresso. Deoarece este mai concentrată decât cafeaua obișnuită, conține mai multă cofeină. Prin urmare, shot-urile tind să fie puternice și mici.

O teorie greșită este aceea că e nevoie de o cafea specială pentru a-l prepara. Pentru că nu tipul de cafea determină dacă o băutura este sau nu un espresso, ci felul în care este preparată cafeaua.

Ca și cafeaua obișnuită, espresso este rezultatul preparării boabelor cu apă fierbinte. Una dintre diferențele majore este că pentru a se prepara espresso este nevoie de presiunea ridicată, potrivit Realsimple.

Care este diferența dintre cafea și espresso

Are mai multă cofeină. O ceașcă de cafea obișnuită conține aproximativ 96 de miligrame (mg) de cofeină, iar o ceașcă de espresso conține aproximativ 63 mg.

În timp ce cafeaua obișnuită conține, din punct de vedere tehnic, mai multă cofeină decât o doză de espresso, puteți consuma un volum mai mare de cafea obișnuită în timp ce rămâneți sub limita recomandată de 400 mg de cofeină pe zi.

Dacă espresso este băutura preferată cu cofeină, va trebui să vă mulțumiți cu o cantitate mai mică.

Este preparat sub presiune

Există multe moduri de a face cafea, dar, pentru a face un espresso adevărat, va trebui să alegeți metoda potrivită.

Aparatele obișnuite de cafea folosesc gravitația pentru a picura lent apă fierbinte peste zațul de cafea, dar espressoarele folosesc o pompă de presiune de aproximativ 9 bari pentru a forța rapid apa fierbinte să treacă prin zațul de cafea.

Deși procesul este mai rapid, espressoarele sunt mai complicate și mai scumpe.

Boabele de cafea sunt măcinate fin

Orice pasionat de cafea va spune că măcinarea boabelor face o diferență enormă atunci când vrem să bem o cafea specială.

Spre deosebire de espresso, care folosește o presiune mare, cafeaua se face la o presiune scăzută și cu mult mai multă apă. Deoarece o ceașcă de cafea este mai puțin concentrată decât una de espresso, are o aromă mai puțin intensă, fiind și mai puțin amară.

Puteți cumpăra boabe de cafea pentru espresso, care nu sunt deloc diferite de boabele de cafea obișnuite. Boabele espresso se referă în principal la boabele care au o prăjire mai intensă.

Are un gust mai puternic și o cremă spumoasă

Dacă bei cafea pentru că îți place gustul, espresso poate fi potrivit. Modul unic de preparare îi conferă cafelei mai multă aromă, un corp mai plin, o vâscozitate mai groasă și un gust mai îndrăzneț.

De asemenea, espresso are un strat de spumă mai groasă în partea de sus. Aceasta se numește crema espresso și este făcută din buzunare minuscule de dioxid de carbon care creează bule.

Conținutul de cofeină și micronutrienții

Fiecare ceașcă de espresso conține aproximativ 63 miligrame de cofeină. Autoritățile din SUA recomandă limitarea consumului de cofeină la 400 miligrame pe zi.

Prin urmare, se pot bea aproximativ șase cești pe zi, dacă nu aveți anumite probleme de sănătate.

Informații nutriționale:

  • Cofeină: 63 mg;
  • Carbohidrați: 0,5 g;
  • Grăsimi: 0 g;
  • Proteine: 0 g;
  • Calorii: 10,7;
  • Zahăr: 0 g.