Adevărul despre Evgheni Prigojin. Un mercenar Wagner a spus totul

Evgheni Prigojin

SURSA FOTO: captură YouTube

Un mercenar Wagner care a luat parte la tentativa de revoltă împotriva conducerii de la Moscova a oferit detali inedite despre ce s-a petrecut în urmă cu o lună. El a susținut că nu s-a avut habar despre planul pus la cale de Evgheni Prigojin.

Un mercenar Wagner a dat detalii pentru BBC Rusia despre ce s-a întâmplat în timpul revoltei de acum o lună. Jurnaliștii au discutat cu un comandant de rang mai mic, căruia i-au dat numele de cod Gleb. În momentul în care a început revolta, el se odihnea cu unitatea sa în cazarma din regiunea Luhansk ocupată de ruşi.

În dimineața zilei de 23 iunie, au primit apelul de a se alătura unei coloane de luptători Wagner care părăseau Ucraina. Ordinul a venit de la un comandant Wagner pe care Gleb nu a dorit să-l numească din motive de securitate, dar care acţiona la ordinele lui Prigojin şi ale Consiliului de comandă Wagner.

Nu au știut încotro se vor îndrepta

„Este o desfăşurare completă”, i s-a spus lui Gleb. „Formăm o coloană, să ne mişcăm”, a transmis comandantul. Gleb susţine că nu i s-a spus nimănui încotro se va îndrepta coloana, dar a fost surprins când şi-a dat seama că se îndepărtau de linia frontului.

Luptătorii Wagner nu au întâmpinat absolut nicio rezistenţă, confirmă el, în timp ce treceau graniţa rusă în regiunea Rostov. „Nu am văzut niciun poliţist de frontieră”, îşi aminteşte el. „Dar poliţia rutieră ne-a salutat pe drum”, adaugă mercenarul.

Pe măsură ce se apropiau de Rostov pe Don, luptătorii au primit ordin să înconjoare toate clădirile agenţiilor de aplicare a legii din oraş şi să ocupe aeroportul militar. Unităţii lui Gleb i s-a spus să preia controlul asupra birourilor regionale ale Serviciului Federal de Securitate (FSB). Dar în timp ce se apropiau de clădire, aceasta părea să fie complet închisă şi goală. Au survolat-o cu o dronă pentru a verifica dacă există vreun semn de viaţă.

Înțelegerea despre care mercenarii Wagner nu aveau habar

În cele din urmă, după o jumătate de oră, o uşă s-a deschis şi două persoane au ieşit în stradă. „Au spus: Băieţi, hai să facem o înţelegere”, povesteşte Gleb. „Eu am spus: Despre ce să facem o înţelegere? Acesta este oraşul nostru. Aşa că am convenit să ne lăsăm în pace unii pe ceilalţi. Au ieşit să fumeze din când în când”, a relatat Gleb, conform BBC Rusia.

Jurnaliştii din Rostov au raportat o situaţie similară cu multe clădiri guvernamentale din oraş şi din împrejurimi. Luptătorii din Wagner le survolau mai întâi cu drone şi apoi le înconjurau. Nimeni nu avea voie să iasă, dar curierii de livrări au fost lăsaţi să intre cu mâncare.

În timp ce se întâmplau toate acestea, liderul Wagner Prigojin se afla la sediul central al Districtului Militar Sudic al armatei ruse, unde s-a întâlnit cu ministrul adjunct al apărării, generalul-locotenent Iunus-bek Evkurov, şi cu şeful adjunct al Statului Major General, generalul-locotenent Vladimir Alekseev.

Ce intenţiona sau ce plănuia să facă Prigojin

Prigojin le-a cerut să îi predea pe şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, şi pe ministrul apărării, Serghei Şoigu. Dar în timp ce Prigojin discuta cu oficialii ruşi, o altă coloană de luptători Wagner se afla în mişcare.

Gleb a confirmat informaţiile din presă potrivit cărora această coloană era condusă de fondatorul Wagner, Dmitri Utkin, un fost ofiţer al forţelor speciale care este văzut rar în public. Această coloană se afla pe autostrada principală spre Voronej şi se pare că se îndrepta spre Moscova, spune el.

Aşadar, ştia Gleb planul – ce intenţiona sau ce plănuia să facă Prigojin? El jură că nu şi spune că nu avea nici cea mai mică idee. „Am aflat ce se întâmpla de pe Telegram, la fel ca şi dumneavoastră”, susţine luptătorul Wagner.

Pe măsură ce ziua trecea, imagini cu ceea ce se întâmpla în Rostov erau transmise în întreaga lume. Oamenii au fost surprinşi să vadă localnicii şi chiar jurnalişti locali zâmbind aparent şi discutând cu unii dintre luptătorii Wagner – de obicei foarte rezervaţi – care le ocupau oraşul. „Erau foştii deţinuţi.Nimeni nu le-a spus să nu o facă, nimănui nu-i pasă de ei”, explică Gleb.

Viitorul luptătorilor este neclar

Pentru luptătorii vechi precum Gleb, care au fost angajaţi cu mult înainte de războiul din Ucraina, regulile sunt mult mai clar înţelese. El a declarat pentru BBC că, în primăvară, li s-a spus de către comandamentul superior că oricine va vorbi cu presa va fi „anulat”, adică ucis.

În seara zilei de 24 iunie, Gleb a fost contactat de unul dintre superiorii săi şi i s-a spus, fără nicio explicaţie, că el şi unitatea sa ar trebui să se întoarcă acum la baza din Luhansk. În timp ce se îndreptau înapoi spre cazarmă, urmăreau ştirile pe Telegram. Au citit că împotriva lui Prigojin fuseseră iniţiate acuzaţii penale, apoi retrase, şi că urma să plece în Belarus. Apoi au citit că luptătorii Wаgner nu vor fi traşi la răspundere pentru rolul lor în revoltă datorită „meritelor lor de luptă”.

Pentru Gleb şi unitatea sa, viitorul lor este acum neclar. Li s-a spus să rămână în barăcile lor din Luhansk şi să aştepte noi ordine. Gazdele lor, autorităţile aşa-numitei Republici Populare Luhansk, militanţii separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei, sunt nerăbdătoare să afle mai multe despre planurile lor de viitor şi despre ce se va întâmpla cu echipamentul şi muniţia lor, spune el. Când este întrebat de ce nu pleacă din Wagner, Gleb are un răspuns simplu: „Contractul meu nu a expirat încă”.