Veste proastă pentru cei care au pariat pe criptomonede în ultima perioadă!
FMI insistă pentru reglementarea strică a criptomonedelor! Ce schimbări a adus pandemia?
Potrivit unei analize realizate de Fondul Monetar Internaţional (FMI), valoarea Bitcoin şi a altor criptomonede variază într-un ritm foarte asemănător cu fluctuaţiile pieţei bursiere. Aşadar, criptomonedele ar reprezenta o acoperire slabă pentru portofoliile de investiţii.
Odată cu raportul prezentat marţi, 11 ianuarie, FMI a reluat şi apelurile făcute şi în luna decembrie a anului trecut, cu privire la nevoia impunerii unor măsuri de reglementare privind criptomonedele la nivel internaţional.
În caz contrar, oscilaţiile masive ale acestor două clase de active ar putea exagerea instabilitatea financiară, spun specialiştii FMI.
“Corelaţia activelor cripto cu variantele tradiţionale, cum ar fi acţiunile, a crescut semnificativ, ceea ce limitează beneficiile percepute ale acestora în ceea ce priveşte diversificarea riscurilor şi creşte riscul de contagiune pe pieţele financiare”, notează Tobias Adrian şi Mahvash Qureshi, doi oficiali de rang înalt din cadrul departamentelor de pieţe de capital ale FMI, potrivit Politico.eu.
Bitcoin, evoluţie mai mult în pas cu indicii bursieri
Pentru mult timp, susţinătorii Bitcoin şi ale celorlalte criptomonede le-au descris pe acestea ca fiind o alternativă care te protejează de volatilitatea pieţei.
Înainte ca pandemia de COVID-19 să apară, acest lucru putea fi adevărat. Însă în ultima perioada, Bitcoin “s-a mişcat mai mult în pas cu indicii bursieri”, precum S&P 500 (indicele Standard & Poor’s 500 al celor mai mari companii americane, în funcţie de valoare, listate la NYSE şi NASDAQ).
Totul s-a întâmplat de când băncile centrale au lansat programe masive de cumpărare de active, cu scopul de a-şi proteja economiile de efectele pandemiei de COVID-19. Această tendinţă este “evidentă şi în economiile emergente”, unde preluarea criptomonedelor a fost mult mai puternică, se arată în raportul FMI.
Legătura tot mai apropiată dintre cele două active oferă tot mai multe motive pentru dezvoltarea unui cadrul global de reglementare şi supraveghere a criptomonedelor pentru a preveni instabilitatea financiară, mai transmit specialiştii Fondului Monetar Internaţional.