Adevărul despre facturile la energie. Informația serii pentru milioane de români. S-a spus în direct, la TV

Sursă: Dreamstime

Adevărul despre facturile la energie. Este informația serii pentru toți românii furnizată chiar de către ministrul Economiei. Virgil Popescu a dat explicații legate de explozia prețurilor. Care este motivul pentru care oamenii s-au trezit cu niște sume de-a dreptul uriașe?

S-a aflat adevărul despre explozia facturilor la energie. Ministrul Virgil Popescu a arătat, duminică, la B1 TV, că o explicație pentru explozia facturilor la energie este neaplicarea legii de către unii furnizori.

„Cu adevărat românii au avut facturi mari. Noi sperăm că nu o să se mai întâmple ceea ce s-a întâmplat în noiembrie și decembrie, pentru că o mare parte dintre români au avut facturi mari din cauză că anumiți furnizori nu au aplicat legea. Ba pentru că nu au avut timp să își actualizeze aplicațiile informatice, ba s-au grăbit să dea drumul la facturi să nu intre într-o contabilitate….Legea îi obliga să aplice pentru consumurile aferente plafonare pentru absolut toți consumatorii casnici, 1 leu pe KW energie electrică și 37 de bani pe KW pentru gaze naturale. Și pentru cei care consumă în plus un discount suplimentar”, a spus ministrul Economiei.

Virgil Popescu: Oamenii nu mai știau ce să creadă

Acesta a precizat că au existat furnizori care le menționau românilor că facturile la energie au fost calculate corect.

„Au venit facturi către oameni fără să aplice acest lucru. Ne-am trezit cu furnizori care le spuneau oamenilor că ei au făcut corect. Atunci oamenii nu mai știau ce să creadă”, a spus Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a mai precizat că urmează discuții cu furnizorii, pentru a vedea în ce stadiu se află refacerea facturilor. Acesta a mai precizat că liberalizarea pieței a fost un angajament pe care România și l-a asumat din 2012.

„Când am aderat la UE am avut un calendar prin care România se integra în piața Comunității Europene. În 2012 s-a stabilit calendarul de liberalizare graduală a pieței de energie și al pieței de gaze naturale care s-a întins așa până la 1 ianuarie 2018. A fost un angajament. La 1 ianuarie 2015, piața de energie electrică, piața de energie electrică și de gaze naturale a fost complet liberă pentru tot ce înseamnă non-casnic. Din 2015, în România consumatorii non-casnici, piața era liberă. Până la 1 ianuarie 2018, a fost un calendar de liberalizare asumat de către guvernele care s-au succedat. Piața a devenit liberă și pentru clienții casnici. Ea a fost asumată din 2012. La 1 noiembrie 2018, Guvernul Dragnea a dat o Ordonanța 114 care iar a reglementat și practic a pus capac tuturor investițiilor”, a spus Virgil Popescu.

Acesta a mai spus că pregătirea liberalizării o face ANRE. El a arătat că instituția trebuie să verifice că piața este liberă, că nu sunt înțelegeri, împreună cu Consiliul Concurenței.  „ANPC intervine să stingă niște focuri care au apărut. Nu supraveghează piața”, a punctat el.