Adevărul despre fasole. Cum ajută la prevenirea demenței

fasole

SURSA FOTO: Dreamstime

Adevărul despre fasole. Există numeroase motive pentru care fasolea este considerată un superaliment: de la îmbunătățirea sănătății intestinale și până la reducerea riscului de cancer. Doi experți explică principalele beneficii ale ale acestei leguminoase. Iată despre ce este vorba.

Dovezi clare privind puterea de stimulare a creierului

Fasolea este considerată alimentul perfect pe care ni-l dăruiește natura. Boabele de fasole sunt pline de vitamine, minerale și substanțe fitochimice. Ceea ce le transformă într-un aliment ideal este combinația unică de proteine vegetale și fibre.

Dovezile cu privire la puterea de stimulare a creierului și capacitatea acestui aliment de a preveni bolile neurodegenerative sunt deja cunoscute. Sprijinirea sănătății creierului nu este singurul beneficiu pentru sănătate al micilor boabe de fasole. Conservate sau uscate, boabele de fasole pot reduce riscul de cancer și contribuie la longevitate, potrivit Exceptional.

Fasolea ne ajută să trăim mai mult

Nutriționistul și psihologul Kimberley Wilson susține că „fasolea ne ajută să trăim mai mult”. Adăugarea acestei leguminoase în dietă va aduce multiple beneficii pentru sănătate.

„Varietatea este condimentul vieții”, spune dr. Linia Patel, dietetician și purtător de cuvânt al Asociației Dietetice Britanice.

„Dacă includeți în dietă fasolea, gătită cât mai variat, veți fi mai sănătos și puteți trăi mai mult”, susține ea.

Deși nu există reguli specifice pentru consumul de fasole, în Marea Britanie o porție, care este echivalentă cu trei linguri sau 80 g de fasole, contează enorm pentru sănătate.

În același timp, fasolea conține puține grăsimi saturate și nu are colesterol. Un alt avantaj? O putem mânca tot anul, la costuri rezonabile. Ghidul dietetic 2020-2025 pentru americani recomandă să se consume, săptămânal, o jumătate de cană de fasole fiartă.

De ce e bine să mâncăm fasole cât mai des

Fasolea este o sursă vegetală de proteine, fibre, fier și vitamine care susțin sănătatea. Beneficiile recunoscute sunt:

  • Risc scăzut de boli de inimă
  • Sănătate intestinală îmbunătățită
  • Încetinirea îmbătrânirii creierului
  • Un risc redus de apariție a diferitelor tipuri de cancerGwe
  • Gestionarea și prevenirea diabetului de tip 2

„Dovezile recente arată că există o legătură clară între consumul de fasole și un risc mai scăzut de boală coronariană, una din cauzele principale de deces în Marea Britanie”, afirmă Patel.

Conținutul ridicat de fibre al fasolei joacă un rol important. De exemplu, o porție de fasole cannellini oferă aproximativ 9 g de fibre, ceea ce reprezintă aproape o treime din doza zilnică recomandată unui adult, de 30 g.

„Un aport mai mare de] fibre ajută la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare”, spune Patel.

Bacteriile intestinale mai diverse înseamnă că intestinul este mai sănătos. Dar pe măsură ce îmbătrânim, diversitatea microbilor intestinali scade. Aici intervine puterea fasolei.

„S-a demonstrat că un consum regulat de fasole crește numărul de bacterii benefice și îmbunătățește funcția intestinală”, spune Patel.

Fasolea este o modalitate excelentă de a beneficia de multe fibre, potasiu, calciu, acid folic, fier, magneziu și vitamina E.

Dezavantaje potențiale

„Pe lângă fibre, fasolea conține oligozaharide, un tip de zahăr natural pe care nu-l putem digera complet”, spune Sharon Palmer, specialist în nutriție.

Fasolea poate provoca gaze și balonare, dacă sistemul digestiv nu este obișnuit, spune Palmer.  De aceea, este bine să adăugați, treptat, porții mici în dietă pentru a oferi timp intestinului să se adapteze.