Dar, când trebuie să gătim somon, fie un file, fie cotlet, este important să ținem cont de câteva lucruri, pentru ca preparatul din tavă să nu fie un fiasco. Iată care sunt aceste greșeli, potrivit Tastintable.

În primul rând, un somon care nu e proaspăt poate provoca intoxicații alimentare, care duc la simptome precum greață, dureri abdominale, diaree, febră, oboseală. Pentru a evita aceste probleme care vă pun sănătatea în pericol, este important să depozitați corespunzător somonul și mai ales să știți dacă peștele este bun de consumat.

Iată care sunt cele mai mari greșeli pe care le facem când gătim somon.

1. Somon de crescătorie sau somon sălbatic

Somonul sălbatic trăiește într-un mediu natural: oceane, râuri și lacuri și este capturat. Dar, jumătate din somonul vândut în lume provine din fermele piscicole, care folosesc un proces cunoscut sub numele de acvacultură, pentru a crește această specie, potrivit Healthline.

Una dintre cele mai importante deosebiri dintre somonul sălbatic și cel de crescătorie este hrana. Primul mănâncă alte organisme care se găsesc în mediul natural (plancton, creveți, pești mici), de aceea și carnea are o culoare mai închisă, portocaliu-roșiatică.

Somonul de crescătorie primește o dietă procesată, bogată în grăsimi și proteine, care îl face să crească mai repede și să aibă dimensiuni mai mari. Așadar, cea mai mare greșeală pe care o poți face cu somonul, cel puțin atunci când vine vorba de a alege ce tip de somon să cumperi, este să decizi că somonul de crescătorie e mai bun și are o culoare mai frumoasă.

2. Atrași de culoarea roșie

Așa cum se știe, există chiar o culoare numită „roz somon”. De multe ori suntem atrași de această culoare a somonului când îl cumpărăm. Poate nu știați, dar multe dintre fileurile de somon din comerț sunt vopsite în roșu tocmai pentru a atrage cumpărătorii.

Somonul care nu este sălbatic nu are acel roz natural și de aceea se folosesc vopsele pentru a-l face să arate cât „mai natural”.

3. Nu știți ce tip de somon este mai gras

Există tipuri diferite de somon, dar majoritatea oamenilor nu știe care este diferența dintre somonul de Atlantic și somonul de Pacific. Pacific Somon este o categorie care este de fapt compusă din Chinook, Chum, Soho, Pink și Sockeye Somon.

Acest lucru ridică întrebarea: care somon este cel mai bun? Cunoașterea proprietăților somonului înseamnă că în farfurie vom avea cea mai bună grăsime și cea mai bună aromă a acelui file de somon.

4. Îndepărtarea completă a pielii

Este o mare greșeală să îndepărtați complet pielea somonului. Astfel, irosiți una dintre părțile peștelui cele mai aromate și mai bogate în nutrienți. Dacă nu doriți să mâncați pielea, o puteți îndepărta după ce l-ați gătit.

E bine de știut că un somon băgat la cuptor cu tot cu piele va da peștelui un plus de aromă și de grăsime, împiedicând căldura să usuce stratul de carne.

5.Întorci somonul de prea multe ori

Odată pus pe grătar, somonul nu trebuie deranjat prea mult. E suficient să îl așezi pe grătar cu pielea în jos, iar după câteva minute sa îl întorci pentru a se găti uniform și pe cealaltă parte. E nevoie de o singură astfel de manevră. Nu răsuci carnea de somon de mai multe ori!

6. Condimentezi somonul prea devreme

Somonul trebuie asezonat cu doar câteva minute înainte de a-l prepara. Carnea de somon este mai gustoasă dacă o asezonezi cu sare, piper și alte condimente speciale, care nu trebuie adăugate prea devreme. Spre deosebire de altă carne, somonul este mai „sensibil”.