De ce nu este bine să mâncăm friptura cu cartofi prăjiți. Mircea Beuran explică efectele nocive

Profesorul Mircea Beuran a explicat de ce asocierea fripturii cu cartofii prăjiți nu este benefică pentru sănătate, subliniind că motivele nu țin doar de siluetă, ci și de riscurile pentru sănătate.

Mircea Beuran avertizează că asocierea fripturii cu cartofi prăjiți nu este recomandată din cauza efectelor nocive asupra sănătății.

Potrivit medicului, cartofii prăjiți în uleiuri vegetale formează amiloidă, o substanță cancerigenă, care se acumulează în organism și poate provoca leziuni pe termen lung la nivelul tubului digestiv.

„Dacă ne ducem la modul în care sunt preparate, să luăm o mâncare tradițională, friptură cu cartofi prăjiți. Dacă stăm de vorbă cu dieteticienii ne-o contraindică să o mâncăm. Trebuie să mâncăm friptură cu salată să găsim o altă variantă.

Ne uităm unde sunt sunt prăjiți cartofii și cartofii sunt prăjiți în uleiuri vegetale care fierb, fierb, fierb. Ce are cartoful? Cartoful are amidon?

Amidonul acesta prin fierberea continuă dă o substanță care poartă numele de amiloidă. Această substanță este cancerigenă. Ea se acumulează, se acumulează și la rândul ei va produce o leziune, în timp, pe tubul digestiv”, a declarat profesorul Beuran la Medika TV.

Medicul a continuat explicând că, pe lângă riscurile cancerigene, aceste alimente nu ar trebui combinate din cauza diferențelor semnificative în modul în care sunt digerate de organism.

Mircea Beuran / Sursă: Inquam Photos, Ilona Andrei

Diferențele de digestie și formarea toxinelor

Motivul pentru care nu se recomandă combinarea cartofilor cu friptura ține de modul diferit în care sunt digerate. Amidonul din cartofi începe să se descompună imediat ce este mestecat, în timp ce digestia cărnii urmează un proces distinct.

Amidonul necesită un pH ridicat pentru a fi digerat, pe când carnea se descompune într-un mediu mai acid. Această diferență de digestie poate duce la fermentația unor substanțe, iar reziduurile care nu sunt complet digerate pot forma toxine, care sunt dăunătoare organismului.

„Dacă ne ducem la întrebarea de ce nu trebuie să mâncăm cartofi cu friptură, răspunsul este următorul: aşa cum am spus, cartoful are amidon, iar amidonul începe să se digere din momentul în care îl introducem în gură şi îl mestecăm, pe când carnea nu.

Amidonul mai departe trece şi are nevoie de un PH înalt, pe când digestia pentru carne este cu un PH mai jos. Diferenţele acestea fac ca o parte să se digere într-un fel, altă parte altfel, iar ce rămâne să se transforme într-un material care fermentează, balonează, dar nu intră în produşii tăi nutriţionali. Şi atunci, o parte din acestea devin toxine”, a adăugat medicul.

Profesorul Beuran a subliniat că aceste toxine pot avea efecte dăunătoare pe termen lung, conducând la leziuni ale organismului.

cartofi prăjiți
SURSA FOTO: Dreamstime

Leziunile pe termen lung pot duce la cancer

O tumoră canceroasă nu se dezvoltă brusc, iar cercetările arată că poate dura ani de zile de la formarea primei celule până când aceasta devine detectabilă prin metode radiologice sau endoscopice.

În acest context, este important ca pacienții să aibă o înțelegere mai profundă a sănătății lor, să fie mai informați și să nu se bazeze pe surse nesigure de pe forumuri, unde pot găsi păreri și informații contradictorii. Este esențial să facă alegeri informate și să nu se lase influențați de sfaturi neștiințifice.

„O tumoră canceroasă să ştiţi că nu apare de azi pe mâine. Sunt studii care arată că avem ani de zile de la prima celulă până când o putem descoperi printr-o manieră radiologică sau o manieră endoscopică şi găsim această formaţiune.

Pentru asta ar trebui ca pacientul să aibă o cultură generală, medicală, mult mai vastă, să se intereseze puţin şi de starea lui de sănătate, să nu culeagă foarte multe date de pe forumuri în care fiecare cu ştiinţă şi fără ştiinţă îşi varsă oful în aceste forumuri, iar omul, după câtă minte are, cred, alege ceva care-i convine şi lui, dar nu totdeauna alege adevărul”, a conchis profesorul Beuran.