Mihaela Bilic, cunoscutul medic nutriționist, a vorbit recent despre un subiect care stârnește multe opinii contradictorii, respectiv: gustările dintre mese. Aceasta a explicat cât de importante sunt pentru organismul nostru.
În noul an, Mihaela Bilic a demontat un alt mit referitor la gustările dintre mese: dacă sunt sau nu benefice pentru organismul nostru și ce anume ar trebuie să mâncăm între mesele principale ale zilei.
Nutriționista a explicat că la ora 16/17 după-amiaza are loc o mică descărcare de insulină în corpul nostru ce poate declanșa o ușoară hipoglicemie și așa apare pofta de ceva dulce, ce poate fi satisfăcută cu un biscuite de casă.
„În țările cu educație alimentară solidă nu mai există dubii: adulții consumă maximum 3 mese principale pe zi. E adevărat că în cazul copiilor activi și fără rezerve de grăsime se mai impune o gustare între mese- e nevoie de un plus de “combustibil” care să susțină efortul fizic.
Dacă analizăm funcționarea organismului constatăm că la ora 16:00-17:00 are loc o mică descărcare de insulină ce poate declanșa o ușoară hipoglicemie și poftă de dulce. Tradițiile culinare ne confirmă nevoia unei gustări de după-amiază, ceaiul de la ora 5:00 fiind cea mai clară dovadă. Însă atenție, acest obicei era rezervat aristocrației și avea ca obiectiv socializarea în jurul unui ceai și al unui fursec.”, a spus nutriționista.
Anxietatea din pandemie ne-a făcut să mâncăm mai des
Conform psihologilor, stresul și nesiguranța din perioada epidemiei i-a făcut pe majoritatea oamenilor să mănânce continuu pentru a se calma, astfel gustările dintre mese au devenit obligatorii printre români.
„Gustarea este prin definiție o masă mai mică (ca aport caloric) determinată de senzația de foame. Un covrig, un iaurt, un sendviș sau o banană sunt exemple de gustare. Cert este că în prezent s-a observat o tendință în rândul adulților de a face din gustarea de după amiază un MUST(obligație).
Psihologii o pun pe seama faptului că anxietatea și nesiguranța din ultimii ani de pandemie sanitară a dus la nevoia de calmare prin mâncare. Și ce ne calmează mai repede și mai eficient, dacă nu zahărul!”, a explicat aceasta.
Gustările nu ne pun în pericol silueta
De asemenea, nutriționista ne asigură că micile gustări dintre mese nu ne periclitează silueta, subliniind că dacă starea noastre de spirit se îmbunătățește mâncând, atunci ar trebuie să savurăm fiecare înghițitură cu plăcere.
„Silueta nu are de suferit dacă punem accentul pe produse MINI, frumos prezentate și diversificate. Iar dacă ceaiul de la ora 5:00 a fost prea consistent, la masa de seară va trebui să ne mulțumim cu o supă sau cu un iaurt.
Ce merită reținut din această situație? Faptul că instinctul nostru caută starea de bine, iar mâncarea are incontestabil rolul de a ne liniști. Dacă avem de ales între siluetă și echilibrul psihic, Natura ne va încuraja să obținem buna dispoziție chiar cu prețul câtorva kilograme în plus. Dacă vă simțiți obosiți, deprimați și v-ați pierdut încrederea și optimismul, aveți “dezlegare” să apelați la o gustare! Savurați fiecare înghițitură și, dacă se poate, bucurați-vă de ea împreună cu prietenii…”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.