Adevărul despre gutui. Ce efecte au asupra organismului

gutui

SURSA FOTO: Dreamstime

Adevărul despre gutui. Gustoase și parfumate, cu o aromă inconfundabilă, denumite și ”merele de aur”, gutuile nu sunt doar fructe specifice sezonului rece, ci și un izvor nesecat de sănătate pentru organism.

Grecii antici au numit gutuia „mărul de aur”; acest fruct, care are o valoare nutritivă ridicată și calități medicinal, a simbolizat, din cele mai vechi timpuri, dragostea.

Sezonul gutuilor durează din octombrie până în decembrie. Fructul galben, care arată ca ceva între un măr și o pară, este ideal de mâncat crud sau folosit la dulcețuri și compoturi. Acest „măr de aur” are calități medicinale importante

Consumată crudă, gutuia are un gust acrișor, ușor înțepător, și foarte aromat.

Dar acest „măr de aur” are calități medicinale importante și o valoare nutritivă ridicată, făcându-l o parte importantă a alimentației, scrie GreekReporter.

Gutuia simbolizează dragostea, frumusețea și fertilitatea

Gutuiul, care își are originea în Caucaz, și-a făcut drum în Grecia Antică, unde fructul a apărut pentru prima dată în Cydonia, în nordul Cretei, în Chania de astăzi.

Este o credință comună că gutuile ar fi mai vechi decât merele, iar unii cred că multe referințe la „mere”, din antichitate, erau, de fapt, la gutui. Gutuia este asociată cu Afrodita, zeița frumuseții și a iubirii.

Gutuia este asociată cu Afrodita, zeița frumuseții și a iubirii

Grecii antici le numeau „melimilon”. Conform mitologiei grecești, gutuia este asociată cu Afrodita, zeița frumuseții și a iubirii. De altfel, Afrodita este adesea înfățișată ținând o gutuie, fructul care simbolizează nu numai dragostea, ci și frumusețea și fertilitatea.

Grecii antici, care o asociau strâns cu fertilitatea, i-au acordat un loc proeminent la nunți, unde era oferită cadou; mireasa o folosea și pentru a-și împrospăta respirația înainte de ceremonie.

În unele părți din nordul Greciei, familia mirelui îl însoțea la biserică purtând un coș cu gutui, rodii și mere. Tradiția elenă mai spune că dacă visezi gutui, vei avea fericire și pace în casă.

Conține vitamine și substanțe nutritive importante

Acest fruct conține vitamine și substanțe nutritive importante care îl fac unul dintre cele mai sănătoase.

Are un conținut ridicat de apă, potasiu, vitaminele A, complexul B și C. De asemenea, gutuia conține o cantitate mare de fibre, în timp ce printre nutrienții săi se numără fosforul și fierul.

Gutuia este bogată în taninuri care au un efect antioxidant puternic, având 60 de calorii la 100 de grame.

Un „măr de aur” pe zi ține medicul departe

Beneficiile gutuii sunt numeroase. Are un conținut ridicat de pectină (fibre solubile), care ajută la controlul nivelului de colesterol din sânge și previne constipația, ajutându-i pe cei care încearcă să slăbească.

Pectina este importantă pentru cei cu diabet de tip 2, deoarece încetinește absorbția zahărului, stabilizând nivelurile din sânge.

Conținutul ridicat de vitamina C (o bucată medie de fruct asigură aproximativ 1/3 din doza zilnică recomandată de vitamină) stimulează și sistemul imunitar.

Cu toate acestea, doza mare de vitamina C vine doar atunci când consumăm gutuia crudă.

Conținutul ridicat de potasiu este bun și pentru inimă și, conform cercetărilor, o dietă bogată în potasiu ne protejează de bolile de inimă, reducând riscurile de hipertensiune arterială și de colesterol crescut.

Gutuia îmbunătățește digestia și ameliorează diareea, hemoragiile și hemoroizii

Recunoscute pentru efectul astringent, remediile cu gutui sunt recomandate în cazul enterocolitelor, enteritelor (inflamație a mucoasei intestinale), dar și a diareii. Gutuia îmbunătățește digestia și ameliorează diareea, hemoragiile uterine și hemoroizii. Fructele proaspete sunt recomandate ca adjuvant în infecțiile intestinale, inclusiv cele ale colonului inferior.

În afecțiunile ficatului și ale pancreasului, leacurile din gutui se numără printre cei mai buni aliați. Ușoara aciditate a fructelor, dar și substanțele cu efect antioxidant stimulează funcțiile hepatice și imunitatea. Mai mult, rezultatele unor studii din Japonia au arătat că gutuile conțin substanțe antivirale, cu rol benefic în hepatită.