Adevărul despre gutui. Ce se întămplă în organism când le mâncăm

gutui

SURSA FOTO: Dreamstime

Adevărul despre gutui. Ce se întămplă în organism când le mâncăm. Gutuia a fost folosită în trecut ca remediu digestiv. Știați că acest fruct delicios al toamnei are și alte efecte benefice asupra organismului?

Unul dintre cele mai parfumate și gustoase fructe ale toamnei este, cu siguranță, gutuia. Originară din Asia și Marea Mediterană, gutuia a fost cultivată în Grecia antică și Roma ca simbol al iubirii și al abundenței. Alături de mere și pere, gutuile sunt un simbol al toamnei, iiar gospodinele pregătesc din ele compot, gemuri și chiar mâncăruri.

Sezonul gutuilor începe de obicei în lunile septembrie-octombrie și pot rezista până în lunile de iarnă

Având compuși benefici precum pectina, taninurile, fructoza, potasiul, fierul, calciul, fosforul și cuprul, gutuile oferă numeroase beneficii pentru sănătate.

Sezonul gutuilor începe de obicei în lunile septembrie-octombrie și pot rezista până în lunile de iarnă. Dacă nu știați, gutuia, pe care o putem consuma ca atare sau în dulcețuri și compoturi, poate fi un remediu pentru unele afecțiuni sau poate combate apariția unor boli, scrie Jerusalem Post.

Conținut ridicat de antioxidanți

Gutuile sunt bogate în antioxidanți, care ajută la reducerea inflamației și protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. Polifenolii, precum quercetina și kaempferolul, au proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la prevenirea bolilor cronice, inclusiv a unor boli de inimă.

Pot ameliora greața în timpul sarcinii

Studiile sugerează că gutuia poate ameliora greața și vărsăturile, simptome comune ale sarcinii. Într-un studiu de cercetare care a implicat 76 de femei însărcinate, o lingură de sirop de gutui s-a dovedit mai eficientă în reducerea simptomelor de greață induse de sarcină, decât 20 mg de vitamina B6.

Bune pentru tratarea inflamației tractului digestiv

Gutuile au o istorie lungă de utilizare în tratarea problemelor digestive. Cercetări recente indică faptul că extractul de gutui ar putea proteja țesutul intestinal de leziunile cauzate de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulceroasă. Studiile au arătat rezultate pozitive pe șobolani, dar sunt necesare cercetări suplimentare care implică oameni.

Tratează și ulcerul gastric

Gutuia conține substanțe chimice din plante care pot ajuta la tratarea ulcerului gastric. Studiile în eprubetă au demonstrat că zeama gutui poate suprima dezvoltarea Helicobacter pylori, o bacterie asociată cu ulcerul gastric. La șobolani, zeama de gutui a demonstrat efecte protectoare împotriva ulcerelor gastrice provocate de alcool.

Ameliorarea simptomelor de reflux gastroesofagian

Multe studii sugerează că zema de gutui poate ajuta la gestionarea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian (GERD), cunoscută sub numele de reflux acid. În mai multe studii care au implicat copii și femei însărcinate, siropul de gutui s-a dovedit a fi la fel de eficient ca medicamentele standard în reducerea simptomelor de reflux acid.

Gutuia este recomandată și diabeticilor

Datorită conținutului de fibre, vitamine, minerale, flavonoide și tanin, gutuia are un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că are un efect moderat asupra nivelului de zahăr din sânge. Diabeticii pot consuma gutui.

Ajută la întărirea sistemului imunitar, conținutul de fibre al acestui fruct susținând microbiota intestinală

Gutuile au efecte antibacteriene care pot ajuta la prevenirea creșterii excesive a bacteriilor dăunătoare. În plus, gutuia asigură 15% din necesarul zilnic de vitamina C, vitală pentru un răspuns imunitar sănătos. Conținutul de fibre al acestui fruct susține o microbiotă intestinală sănătoasă, reducând inflamația și
sporind rezistența la infecțiile cauzate de bacteriile intestinale dăunătoare.