Adevărul despre hainele de pe Shein

Fabricile din Guangzhou, China, care furnizează haine pentru gigantul Shein, funcționează aproape non-stop, iar condițiile de muncă ale angajaților ridică îngrijorări cu privire la drepturile omului și la respectarea reglementărilor legale referitoare la muncă.

Un reportaj realizat de BBC evidențiază orele lungi de muncă, salariile mici și presiunea constantă la care sunt supuși muncitorii, care sunt plătiți pe unitate de produs și depind de fiecare gram de productivitate pentru a-și susține familiile.

În anumite zone din Guangzhou, un port prosper situat pe râul Pearl, în sudul Chinei, zumzetul constant al mașinilor de cusut este o prezență familiară. Acest sunet răzbate prin feroneriile deschise ale fabricilor, de la primele ore ale dimineții până târziu în noapte, pe măsură ce sunt produse tricouri, pantaloni scurți, bluze, pantaloni și costume de baie care vor ajunge în dulapurile din peste 150 de țări.

Acesta este sunetul cartierului Panyu, supranumit „satul Shein”, un labirint de fabrici care furnizează produse pentru cel mai mare retailer de modă rapidă din lume.

„Dacă luna are 31 de zile, voi lucra 31 de zile”, a declarat un muncitor pentru BBC.

Majoritatea susțin că au doar o zi liberă pe lună.

Muncitorii ar lucra aproximativ 75 de ore pe săptămână

BBC a petrecut câteva zile în această zonă, vizitând 10 fabrici, intervievând patru patroni și peste 20 de muncitori, și analizând piețele de muncă și furnizorii de textile.

A fost descoperit că, în centrul acestui imperiu, se află o forță de muncă care lucrează aproximativ 75 de ore pe săptămână la mașinile de cusut, ceea ce contravine legislației muncii din China.

Astfel de ore de muncă nu sunt neobișnuite în Guangzhou, un important centru industrial pentru muncitorii din zonele rurale care caută venituri mai mari, și nici în China, cunoscută de mult timp ca „fabrica lumii”.

Cu toate acestea, aceste condiții ridică o serie de întrebări despre Shein, compania fondată în China, care a reușit, în doar cinci ani, să devină un gigant global.

Compania, care încă este deținută privat, are o valoare estimată de aproximativ 36 de miliarde de lire sterline (60 de miliarde de dolari) și intenționează să se listeze la Bursa din Londra.

Succesul rapid al Shein este însă umbrit de controverse legate de tratamentul angajaților și acuzațiile de muncă forțată.

Anul trecut, compania a recunoscut că a descoperit copii muncind în fabricile sale din China.

Shein a refuzat să ofere un interviu. Compania a trimis însă postului BBC un comunicat în care afirmă că „ este angajată să asigure tratamentul corect și demn al tuturor muncitorilor din lanțul nostru de aprovizionare” și că investește zeci de milioane de dolari în consolidarea guvernanței și respectării normelor.

„Ne străduim să stabilim cele mai înalte standarde de plată și solicităm tuturor partenerilor noștri să respecte codul nostru de conduită. În plus, Shein lucrează cu auditori pentru a asigura respectarea acestor standarde”, a adăugat compania.

Shein
SURSA FOTO: Dreamstime

Succesul Shein se bazează pe volum

Succesul Shein se bazează pe volum — inventarul său online cuprinde sute de mii de produse — și pe reduceri substanțiale: rochii de 10 lire sterline, pulovere de 6 lire sterline, prețuri care, în general, nu depășesc 8 lire sterline.

Veniturile companiei au cunoscut o creștere spectaculoasă, depășind branduri consacrate precum H&M, Zara și Primark. Vânzările la prețuri reduse sunt susținute de locuri precum „satul Shein”, care adăpostește aproximativ 5.000 de fabrici, majoritatea furnizori ai companiei.

Clădirile au fost transformate în spații destinate mașinilor de cusut, rolelor de material și sacilor plini cu resturi de țesături. Ușile subsolurilor sunt mereu deschise, facilitând un ciclu continuu de livrări și colectări.

Chiar și după ora 22:00, mașinile de cusut — și muncitorii care le folosesc — continuă să funcționeze, în timp ce noi materiale sosesc în camioane atât de pline încât bucăți de stofă cad pe podeaua fabricii.

„De obicei lucrăm 10, 11 sau 12 ore pe zi”, spune o femeie de 49 de ani din Jiangxi, care preferă să rămână anonimă.

„Duminica lucrăm cu aproximativ trei ore mai puțin”, a adăugat ea.

Pe străzile din Panyu, muncitorii își fac rapid calculele pentru a estima câți bani ar putea câștiga. Plata se face pe piesă, iar muncitorii analizează cusăturile unor pantaloni expuși, încercând să evalueze dificultatea fiecărei lucrări.

Aceasta este rețeaua de aprovizionare Shein. Fabricile sunt contractate pentru a produce haine la comandă – unele mici, altele mari. Dacă o comandă de pantaloni chinos are succes, comenzile vor crește, iar producția trebuie să se alinieze cerințelor. Fabricile angajează muncitori temporari pentru a face față cerințelor suplimentare pe care personalul permanent nu le poate îndeplini.

„Suntem plătiți pe bucată”, explică ea.

„Depinde cât de dificil este produsul. Ceva simplu, cum ar fi un tricou, valorează unu-doi yuani [mai puțin de un dolar] pe bucată, iar eu pot face aproximativ zece într-o oră.”

Orele standard de muncă

Orele standard de lucru par a fi de la 08:00 până mult după 22:00, conform observațiilor realizate de BBC.

Aceasta se aliniază cu un raport al grupului elvețian de advocacy Public Eye, care s-a bazat pe interviuri cu 13 muncitori din fabricile ce produc haine pentru Shein.

Orele lungi de muncă au atras critici: conform legislației muncii din China, săptămâna de lucru nu ar trebui să depășească 44 de ore, iar angajatorii sunt obligați să ofere cel puțin o zi de odihnă pe săptămână.

Deși sediul Shein se află acum în Singapore, majoritatea produselor sale sunt fabricate în China, o țară cu un lanț de aprovizionare complet, în care toate materialele sunt produse local.

Totuși, acuzațiile legate de utilizarea forței de muncă din regiunea Xinjiang și lipsa de transparență a lanțului său de aprovizionare rămân provocări majore pentru companie.

„Dacă Shein ar reuși să obțină o ofertă publică inițială (IPO), acest lucru ar însemna recunoașterea sa ca o companie respectabilă”, a spus Sheng Lu, profesor la Universitatea din Delaware.

Până atunci însă, Shein va continua să fie subiectul unor controverse, iar muncitorii din Guangzhou vor continua să lucreze ore lungi, în speranța unui câștig mai bun.