Aceștia sunt îndulcitori asociați cu un risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral, conform unui studiu recent. Îndulcitorii artificiali rămân un subiect de dezbateri aprinse în lumea științifică.
Îndulcitori artificiali care afectează organismul într-un mod neașteptat, arată cel mai recent studiu
O serie de studii din ultimii ani au descoperit anumite riscuri pentru sănătate ale acestor îndulcitori artificiali.
Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că nu încurajează consumul îndulcitorilor artificiali pentru controlul greutății corporale și nici pentru reducerea riscului de boli netransmisibile. Mai mult, OMS susține că anumiți îndulctori sunt cancerigeni.
Xilitolul are efecte nocive asupra funcției vasculare
Un nou studiu publicat în European Heart Journal subliniază o posibilă legătură între un îndulcitor artificial utilizat pe scară largă și un risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral.
Cercetarea a constatat că xilitolul, utilizat în multe produse cu conținut redus de zahăr și în alte produse, cum ar fi guma de mestecat și pasta de dinți, a fost asociat cu un posibil efect dăunător asupra sănătății, scrie MensJournal.
Echipa a analizat peste 1.100 de probe de sânge de la persoane care au fost evaluate pentru boli de inimă.
Risc aproape dublu de atac de cord, accident vascular cerebral și deces
De asemenea, au fost luate probe de sânge de la peste 2.100 de persoane, care ar fi putut avea risc crescut de boli de inimă. Ei au descoperit că o serie de zaharuri alcoolice, inclusiv xilitolul, par să aibă un impact negativ asupra funcției cardiovasculare. Cele mai mari niveluri de consum de xilitol au fost legate de un risc aproape dublu de atac de cord, accident vascular cerebral și deces.
Oamenii de știință au decis apoi să efectueze câteva teste proprii.
„Le-am oferit voluntarilor sănătoși o băutură tipică, cu xilitol, pentru a vedea cât de mult crește nivelul glucozei și am observat că a crescut de 1.000 de ori”, a spus autorul studiului, medicul Stanley Hazen, pentru CNN.
Omenirea nu a experimentat niveluri atât de ridicate de xilitol decât în ultimele două decenii
„Când mănânci zahăr, nivelul glucozei poate crește cu 10 sau 20%, dar nu crește de 1.000 de ori”, a menționat el. „Omenirea nu a experimentat niveluri atât de ridicate de xilitol decât în ultimele două decenii, când am început să consumăm alimente procesate, complet artificiale, și să înlocuim zahărul”, a precizat el.
Xilitolul se găsește în mod natural în alimente precum căpșuni, zmeură, salată verde, spanac, conopidă, vinete și ciuperci. Dar cantitatea din aceste alimente este neglijabilă.
„Dacă faci un calcul simplu, este nevoie de o tonă de fructe pentru a echivala cu o prăjitură pentru diabetici care poate conține aproximativ nouă grame de xilitol”, a explicat Hazen.
Descoperirile sunt în concordanță cu studiile anterioare, care subliniază riscurile pentru sănătate pe care le pot prezenta îndulcitorii artificiali.
Un studiu publicat de aceiași oameni de știință, anul trecut, a găsit o potențială legătură între eritritol, utilizat în produse precum stevia, și un risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral.
Un studiu din 2021 a sugerat și numeroase dezavantaje ale aspartamului, folosit în sucurile dietetice și chiar în produse precum cerealele și iaurtul.
Efecte asupra bacteriilor din intestin
Îndulcitorii pot avea un efect semnificativ asupra bacteriilor care trăiesc în intestin. Schimbarea bacteriilor din intestin poate afecta sistemul imunitar, iar asta poate însemna că acestea nu mai identifică și nu mai elimină celulele canceroase.
Chiar cu diferitele experimente pe animale și pe celule încă nu este clar cum pot îndulcitorii să susțină modificările canceroase ale celulelor. Multe dintre aceste experimente ar fi, de asemenea, dificil de aplicat la oameni, întrucât cantitatea de îndulcitor este administrată în doze mult mai mari decât poate consuma vreodată un om.
Acesta este îndulcitorul asociat cu un risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral, conform unui studiu recent. Îndulcitorii artificiali rămân un subiect de dezbateri aprinse în lumea științifică. O serie de studii din ultimii ani au descoperit anumite riscuri pentru sănătate ale îndulcitorilor artificiali.
Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că nu încurajează consumul îndulcitorilor artificiali pentru controlul greutății corporale și nici pentru reducerea riscului de boli netransmisibile. Ma mult, OMS susține că anumiți îndulctori sunt cancerigeni.
Xilitolul are efecte nocive asupra funcției vasculare
Un nou studiu publicat în European Heart Journal subliniază o posibilă legătură între un îndulcitor artificial utilizat pe scară largă și un risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral.
Cercetarea a constatat că xilitolul, utilizat în multe produse cu conținut redus de zahăr și în alte produse, cum ar fi guma de mestecat și pasta de dinți, a fost asociat cu un posibil efect dăunător asupra sănătății, scrie MensJournal. Echipa a analizat peste 1.100 de probe de sânge de la persoane care au fost evaluate pentru boli de inimă.
De asemenea, au fost luate probe de sânge de la peste 2.100 de persoane, care ar fi putut avea risc crescut de boli de inimă. Ei au descoperit că o serie de zaharuri alcoolice, inclusiv xilitolul, par să aibă un impact negativ asupra funcției cardiovasculare. Cele mai mari niveluri de consum de xilitol au fost legate de un risc aproape dublu de atac de cord, accident vascular cerebral și deces.
Oamenii de știință au decis apoi să efectueze câteva teste proprii.
„Le-am oferit voluntarilor sănătoși o băutură tipică, cu xilitol, pentru a vedea cât de mult crește nivelul glucozei și am observat că a crescut de 1.000 de ori”, a spus autorul studiului, medicul Stanley Hazen, pentru CNN.
Omenirea nu a experimentat niveluri atât de ridicate de xilitol decât în ultimele două decenii
„Când mănânci zahăr, nivelul glucozei poate crește cu 10 sau 20%, dar nu crește de 1.000 de ori”, a menționat el. „Omenirea nu a experimentat niveluri atât de ridicate de xilitol decât în ultimele două decenii, când am început să consumăm alimente procesate, complet artificiale, și să înlocuim zahărul”, a precizat el.
Xilitolul se găsește în mod natural în alimente precum căpșuni, zmeură, salată verde, spanac, conopidă, vinete și ciuperci. Dar cantitatea din aceste alimente este neglijabilă.
„Dacă faci un calcul simplu, este nevoie de o tonă de fructe pentru a echivala cu o prăjitură pentru diabetici care poate conține aproximativ nouă grame de xilitol”, a explicat Hazen.
Descoperirile sunt în concordanță cu studiile anterioare, care subliniază riscurile pentru sănătate pe care le pot prezenta îndulcitorii artificiali.
Un studiu publicat de aceiași oameni de știință, anul trecut, a găsit o potențială legătură între eritritol, utilizat în produse precum stevia, și un risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral.
Un studiu din 2021 a sugerat și numeroase dezavantaje ale aspartamului, folosit în sucurile dietetice și chiar în produse precum cerealele și iaurtul.
Efecte asupra bacteriilor din intestin
Îndulcitorii pot avea un efect semnificativ asupra bacteriilor care trăiesc în intestin. Schimbarea bacteriilor din intestin poate afecta sistemul imunitar, iar asta poate însemna că acestea nu mai identifică și nu mai elimină celulele canceroase.
Chiar cu diferitele experimente pe animale și pe celule încă nu este clar cum pot îndulcitorii să susțină modificările canceroase ale celulelor. Multe dintre aceste experimente ar fi, de asemenea, dificil de aplicat la oameni, întrucât cantitatea de îndulcitor este administrată în doze mult mai mari decât poate consuma vreodată un om.