Denumit de oamenii de ştiinţă „ucigaşul tăcut“, zahărul este considerat unul dintre principalii vinovaţi pentru bolile de inimă și alte afecțiuni grave, cu aceleaşi efecte negative asupra ficatului ca şi alcoolul.
Pe piață există, însă, și o mulţime de îndulcitori, atât naturali, cât şi artificiali, care nu sunt prea departe de „ucigașul tăcut”. Un studiu condus de cercetătorii Institutului de Știință Weizmann, publicat de revista Cell, sugerează că acești îndulcitori sunt la fel de dăunători organismului uman, potrivit TheBrighterside.
Pot modifica microbiomul intestinal
Conform cercetării, acești înlocuitori ai zahărului au efecte grave asupra corpului uman. Unii pot modifica microbiomul intestinal într-un mod care poate schimba nivelul de zahăr din sânge al unei persoane. Efectele pe care le produc acești îndulcitori variază, de la om la om. În 2014, un studiu al Institutului Weizmann, făcut pe șoareci, a arătat că unii îndulcitori ar putea contribui la modificarea metabolizării zahărului, pe care, de fapt, ar trebui să le prevină.
În noul studiu, o echipă de cercetători condusă de prof. Eran Elinav de la Departamentul de Imunologie al Institutului Weizmann a examinat aproape 1.400 de potențiali participanți, selectând 120 despre care s-a constatat că evită orice alimente sau băuturi îndulcite artificial. Voluntarii au fost apoi împărțiți în șase grupuri. Participanților din patru grupuri li s-au dat îndulcitori obișnuiți, care conțineau cantități mai mici decât doza zilnică acceptabilă, un îndulcitor per grup: zaharină, sucraloză, aspartam și stevia. Celelalte două grupuri au primit placebo.
Zaharina și sucraloza au modificat semnificativ toleranța la glucoză
După două săptămâni de consum al celor patru îndulcitori, s-a observat că aceștia au modificat compoziția și funcția microbiomului și a moleculelor mici pe care microbii intestinali le secretă în sângele oamenilor (fiecare îndulcitor în felul său). Ei au descoperit și că doi dintre îndulcitori, zaharina și sucraloza, au modificat semnificativ toleranța la glucoză – adică metabolismul adecvat al glucozei. La rândul lor, astfel de modificări, pot contribui la apariția unor boli metabolice. În schimb, nu s-au găsit modificări nici în microbiom, nici în toleranța la glucoză la cele două grupuri care au primit placebo.
Îndulcitorii pot afecta răspunsurile la glucoză prin modificarea microbiomului
„Studiul nostru a arătat că îndulcitorii pot afecta răspunsurile la glucoză prin modificarea microbiomului și o fac într-un mod extrem de personalizat, adică afectând fiecare persoană într-un mod unic”, spune Elinav. „De fapt, această reacție era de așteptat din cauza compoziției unice a microbiomului fiecărei persoane”, susține el. Modificările induse de îndulcitori în microbiomul intestinal au fost strâns corelate cu modificările toleranței la glucoză.
„Aceste descoperiri întăresc viziunea microbiomului, ca un hub care integrează semnalele ce provin din sistemele corpului uman și din factori externi, cum ar fi alimentele, medicamentele, stilul nostru de viață și mediul fizic”, spune Elinav.