Adevărul despre Inteligența Artificială. Un specialist a recunoscut ce poate face: Este nedrept

ChatGPT

SURSA FOTO: Dreamstime

Inteligența Artificială este pe punctul de a schimba radical lumea în care trăim, cu consecințe imprevizibile. Și există un lucru de care oamenii se tem, dincolo de o apocalipsă în stil Terminator. Cea mai mare temere este că ascensiunea acestor modele generative le va lua în curând locurile de muncă.

Ignorarea locurilor de muncă pierdute și a furtului unor opere de artă, sub pretextul că tot ce creează este una dintre cele mai importante invenții din istoria omenirii – arată că nu se iau în calcul imensele obstacole societale în calea unor rezultate utopice.

Un inginer de la OpenAI recunoaște

Problema desființării locurilor de muncă a fost una la care inginerii OpenAI au fost rugați să răspundă în timpul unui interviu republicat recent de „The Atlantic”.

Oamenii care construiesc aceste modele AI admit că ceea ce fac este „nedrept”. Dar dacă încercarea lor pare să fie înțeleasă din punct de vedere etic, efectul nu face decât să le amplifice insensibilitatea, scrie Futurism.

E nedrept, dar nu poți face nimic pentru a opri asta!

„Este profund nedrept că un grup de oameni poate să creeze inteligența artificială și să ia locurile de muncă ale tuturor. Într-un anumit sens, nu poți face nimic pentru a-i opri”, a spus Brian Wu, inginer la compania OpenAI, într-un videoclip.

El sugerează că nu sunt numai vești proaste pentru că, susține Wu, oamenii vor ajunge să „se gândească la ce ar putea să facă într-o lume în care munca va deveni ceva depășit”.

Cu toate aceste, subliniază Futurism, Wu pare că nu este convins de propriile sale cuvinte, de parcă s-ar fi predat deja cu totul în fața inevitabilității acestui viitor distopic dictat de IA.

„Nu ştiu. Poate că ar trebui să crească gradul de conștientizare. Faceți ca guvernelor să le pese, convingeți alți oameni să le pese”, a declarat Wu. După care a adăugat: „Sau alăturați-vă nouă și veți avea unul dintre puținele locuri de muncă rămase. Nu știu. E foarte dur”.

SURSA FOTO: Pexels

Scopurile scuză mijloacele

Colegul său, inginerul Daniel Kokotajlo, este convins că scopurile vor justifica mijloacele, odată ce oamenii vor crea o inteligență artificială generativă  (AGI), o IA atotputernică care depășește cunoașterea umană.

„Ar fi bine să ținem cont de asta”, a spus Kokotajlo, „AGI va crea o bogăție extraordinară. Și dacă această bogăție este distribuită – chiar dacă nu este distribuită echitabil, dar cu cât este mai aproape de o distribuție echitabilă, va face ca toată lumea să fie incredibil de bogată”, a adăugat el.

Nu vei avea nevoie de un loc de muncă și vei fi foarte fericit

Desigur, admite el, există „riscuri extraordinare”, dacă AGI nu se aliniază intereselor umane. Totuși, dacă evităm aceste riscuri, „cred că nu vei avea nevoie de un loc de muncă și vei fi foarte fericit”, spune Kokotajlo.

Astfel de presupuneri dau dovadă de aroganță

Experții spun că astfel de presupuneri dau dovadă de aroganță. Așa cum se presupune că CEO-ul OpenAI, Sam Altman, a ignorat opoziția actriței Scarlett Johannson ca vocea ei să fie folosită pentru o nouă versiune a ChatGPT, acest comportament este emblematic pentru sentimentul arogant de impunitate care guvernează industria AI, subliniază Futurism.

Faptul că vor crea o superinteligență artificială este concluzie la fel de arogantă. Ignorarea locurilor de muncă pierdute și a furtului unor opere de artă, sub pretextul că tot ce creează este una dintre cele mai importante invenții din istoria omenirii – arată că nu se gândesc deloc la imensele obstacole societale în calea unor rezultate utopice, notează publicația.